23 september 2016

Pavo vraag: Hoe leer ik mijn tweespan stilstaan?

Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit de reacties werd deze week de vraag van Alie Boekelo gekozen: Hoe leer ik mijn tweespan stilstaan?

De vraag

Hoe kan ik mijn tweespan leren stilstaan zonder dat ze elkaar gaan opjutten? In het enkelspan willen ze beiden prima stilstaan, maar in tweespan lukt het niet. Hoe los ik dit op?

Het antwoord

Dit probleem is niet heel moeilijk op te lossen. Stilstaan betekent: rust in het span. Het heeft daarom bijvoorbeeld geen zin om boos te worden omdat dat spanning bij de paarden met zich mee brengt. Wanneer je boos wordt, zal het span de eerstvolgende keer dat ze stil moeten staan weer het gevoel van spanning krijgen, terwijl ze juist rust moeten ervaren.

Het is wel belangrijk om consequent te zijn in je handelen. Stilstaan is stilstaan en niet eerder vertrekken dan dat ze ongeveer acht seconden stil hebben gestaan. Je kunt eventueel je groom voor het paard laten staan dat niet wil stil staan.

Omdat de paarden in enkelspan wel rustig kunnen stilstaan, ga ik er vanuit dat ze elkaar in tweespan aan het irriteren zijn. Om te voorkomen dat de hoofden naar elkaar toebuigen, moet je spanning op de leidsels houden. Wanneer de één de ander toch begint te bijten, kun je een keer een korte krachtige ophouding maken.
Een andere oplossing is om je groom van de wagen te laten stappen en schuin achter de oogkleppen van de “boosdoener” te laten staan. Hij of zij kan het paard corrigeren met een extra lijn aan de buitenkant van het paard. Hierrmee voorkom je dat je als menner het goedwillende paard straft wanneer je een ophouding maakt.

In een training van ongeveer een uur is het belangrijk om het stilstaan elke vijf minuten wel een keer te herhalen waarbij je het span dat acht tot tien seconden laat volhouden.Lesdag bij Manege Chardon

Alie heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning! De vier voorgaande winnaars en een wild card, uitgereikt door Hoefnet en Pavo, nemen eind oktober deel aan de lesdag!