25 mei 2016

Pavo vraag: Wat kan ik doen om mijn paard op gewicht te krijgen?

Enkele weken geleden kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit het enorme aantal reacties werd de vraag van Sanne Janssen gekozen: Wat kan ik doen om mijn paard op gewicht te krijgen?

Sanne heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning!
Volgende maand loopt de actie opnieuw, dus houd Hoefnet in de gaten en stuur je vraag in!



Het probleem van het drinken is niet moeilijk op te lossen. Door elektrolyten (zouten) toe te voegen aan het water zal het paard beter gaan drinken. Pavo heeft daarvoor Pavo E’lyte in het assortiment.

Het eetprobleem is lastiger: voordat je doelgericht kunt gaan voeren, moet je zeker weten dat er niets méér aan de hand is met het paard. Bij dit paard is het raadzaam om vooraf mestonderzoek en een bloedonderzoek te laten doen en om het gebit te laten nakijken door een paardentandarts. Ook moet het voer en de voerbakken gecontroleerd worden op luchtjes. Schimmelende etensresten in de voerbak zijn niet bevorderlijk voor de geur en smaak van het voer.

Het is belangrijk om te weten dat krachtvoer niet de belangrijkste voedingsbron is om een paard op gewicht te laten komen. Krachtvoer geeft de energie die het paard nodig heeft om hem te laten presteren. Als het paard te weinig energie heeft, kan dit aangevuld worden met een energiepasta die als een wormspuit gegeven kan worden..
Van goed ruwvoer, dus weidegras of hooi van goede samenstelling en kwaliteit, komt het paard mooi op gewicht. Het is dus wijs om de kwaliteit van het eigen weidegras te laten controleren.

Een paard dat de hele dag op de wei staat, heeft ’s avonds geen honger meer. Weidegras bevat doorgaans een laag eiwitgehalte, dus dit paard kan beter slechts twee of drie uur per dag op de wei gehouden worden om vervolgens op stal verder te eten van een goede kwaliteit hooi. Het door Pavo aangeboden Duitse kruidenhooi bijvoorbeeld heeft een verhoogd eiwitgehalte dat zorgt voor de spieropbouw van het paard. Sommige paarden houden van nat hooi, anderen juist niet. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat het paard de hele dag een emmer lucerne tot zijn beschikking heeft.

Je zou het paard ook eens de hele dag op stal kunnen laten staan en dus niet de wei op laten gaan. Wél gewoon laten werken en één of twee plakken hooi plus een emmer lucerne geven. Je kunt dan checken hoeveel het paard daadwerkelijk eet.

Een paard dat slecht in zijn vacht zit en schuurplekken heeft, heeft baat bij extra lijnzaadolie over het voer. Vooral geen smeersels gebruiken op de kale plekken onder het tuig voordat je gaat rijden, omdat er dan zand en vuil kan blijven kleven tussen de huid en het tuig.

Op wedstrijd kun je, zoals gezegd, elektrolyten geven om het paard beter te laten drinken. Bij zenuwachtige of gestreste paarden is het raadzaam om een maagbeschermer in pasta-vorm te geven om maagzweren te voorkomen. 

Recentelijk heb ik de overstap gemaakt van vierspan Welsh pony’s naar enkelspan tuigpaard. Naast dat er grote verschillen zijn in het karakter en kracht van de dieren merk ik dat ook mijn stalmanagement flink aangepast moet worden.
Ik heb hem inmiddels een week of vier op stal en hij komt wel iets aan, omdat hij dagelijks van 07:30 tot 20:00 in de weide staat. Maar, wanneer het paard ‘s avonds op stal staat, eet hij zijn krachtvoer niet op en raakt zijn voordroogkuil nauwelijks aan. Hij komt dat laatste beetje te kort om op een mooi gewicht te komen. 

Wat kan ik nog doen om hem op gewicht te krijgen? Momenteel mag ik van geluk spreken als hij na 3 à 4 uur zijn krachtvoer op heeft… Ik heb supplementen aangeschaft die als smaakmaker dienen. Hier trapt hij een paar keer in en daarna helpt het niet meer. Op wedstrijd is dit nog vele malen erger. Waar hij thuis meestal de helft van het voer op eet, eet (en drinkt!) hij op wedstrijd nagenoeg niks…
Hoe pakken jullie het aan met paarden die op wedstrijd nauwelijks willen eten en drinken? Wat kan ik doen zodat hij tijdens de wedstrijden zowel zijn krachtvoer als zijn ruwvoer op eet?