7 augustus 2016

Piber: Brons voor Saskia Siebers (uitgebreid bericht)

Saskia Siebers (Maarheeze) heeft individueel brons gewonnen op het Wereldkampioenschap voor enkelspan paarden in Piber, Oostenrijk. Het Nederlandse team moest het na de dressuur zonder vaste waarde Wilbrord van den Broek (Nistelrode) doen en behaalde de vijfde plaats. Derde teamlid Rudolf Pestman (Eext) behaalde een knappe tiende plaats.


Foto: Krisztina Horváth

Het negende Wereldkampioenschap in Piber zou er een worden met ups en downs. WK-debutante Saskia Siebers moest op donderdag als eerste Nederlander dressuur rijden en de juryleden waren niet scheutig met de punten. Siebers zette met de 11-jarige Axel een goede proef neer en werd iets ondergewaardeerd. Op vrijdagmorgen zette titelverdediger Wilbrord van den Broek met zijn 20-jarige Oscar een wereldproef neer waar geen van zijn 74 concurrenten aan kon tippen. Tot grote ontsteltenis van Van den Broek, het Nederlandse team en de vele Oranjefans die in Piber aanwezig waren, werd het duo uit de wedstrijd genomen vanwege bloed in de mond bij Oscar. Pestman reed met zijn welbekende bonte ruin Diesel zeer sterk, zodat het Nederlandse team met de zesde plaats in het landenklassement nog zicht had op een medaille.
In de zware marathon gingen Siebers en Pestman er voor en klom het team op naar de vijfde plaats. Ook individueel deelnemers Eline Houterman (Meterik) en Anniek Schuiling (Herveld) deden hun uiterste best. Schuiling moest in de marathon behoorlijk inleveren omdat haar Aron te veel spanning had. Houterman daarentegen zette met Vygo goede tijden neer en kon trots zijn op een top-25 plaats. Inmiddels was Siebers door haar zesde plaats in de marathon opgeklommen naar de zesde plaats in het individuele klassement, waarin de verschillen tussen de toprijders minimaal waren. Siebers reed een fantastische foutloze vaardigheid in het kriebelige en volgens velen iets te makkelijke parcours van de Hongaar Gábor Fintha en legde zo de druk op haar concurrenten. Zowel de Zwitser Renaud Vinck als de Française Marion Vignaud en de Pool Bartlomiej Kwiatek gingen in de fout waardoor Siebers opklom naar een verdiende derde plaats. Het zilver ging naar Kwiatek’s zus Weronika, het goud werd gewonnen door de constant presterende Duitser Dieter Lauterbach.
Rudolf Pestman tikte één balletje van de kegels, maar klom desalniettemin op naar de tiende plaats in de individuele eindstand.

Siebers was uiteraard dolgelukkig met haar medaille: “Het is mijn eerste WK deelname en ik wist niet wat me te wachten stond. Ik had gehoopt op een plekje in de top tien, maar dit is natuurlijk super!”
Bondscoach Ad Aarts was zeer blij met de resultaten van de Nederlandse deelnemers: “Ik vind het heel mooi voor Saskia dat ze brons heeft gewonnen op haar eerste WK. Wilbrord van den Broek won ook brons tijdens zijn eerste WK en ik zou deze lijn graag vast willen houden,” lacht hij. “Saskia heeft bewezen dat ze heel goed kan omgaan met de druk. Vlak voor haar vaardigheid bleek dat de Duitsers protest wilden aantekenen tegen het feit dat Saskia’s groom ’s morgens het parcours had verkend. We wilden uiteraard geen enkel risico nemen, dus we hebben op het laatste moment een andere groom ingezet.”
Aarts was met name zeer te spreken over de fijne teamgeest: “Het was echt een team, iedereen ondersteunde elkaar ongevraagd en er was veel plezier onder elkaar. Dit is een van de beste teams waarmee ik tot nu toe heb gewerkt.”

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.