17 juni 2015

Poppen wint tweede wedstrijd KNHS Para Mentrophy

Met overmacht won Jacques Poppen (Vroomshoop) afgelopen weekend in Hellendoorn de tweede wedstrijd in de competitie voor de KNHS Para Mentrophy. Met zijn zevenjarige Friese merrie Anniek uit de Poppenkast (V: Haitse) won hij alle drie de wedstrijdonderdelen en was met 27 punten voorsprong de overtuigende winnaar.

De organisatie van de samengestelde menwedstrijd in Hellendoorn (13 en 14 juni) overtrof zichzelf. ‘Het is gewoon een eer om daar te mogen rijden.’ aldus Jacques Poppen. ‘Niet voor niets geldt deze wedstrijd als ‘wedstrijd der wedstrijden’ en je krijgt het gevoel alsof je een WK rijdt.’ Aan de aankleding van de hindernissen was veel aandacht besteed en iedere hindernis had een thema. De trajecten in Hellendoorn waren zwaar door het vals plat. ‘We moesten er flink aan rijden om geen tijdfouten te krijgen.’ zegt Poppen.
De eerste competitiewedstrijd in Horst aan de Maas (16 t/m 19 april) was gewonnen door Aad van Marwijk (Monster), die nu tweede werd. ‘Anniek was in Horst nog te onervaren.’ verklaart Poppen ‘Inmiddels zijn we een team en ze is niet meer bang voor de hekjes om de dressuurring. Ik wil deze competitie met dit paard rijden zodat ik uiteindelijk kan zien waar ik sta met het zelfde paard.’ Zijn succespaard Pp, waarmee Poppen vorig jaar de wereldtitel pakte, brengt hij dit seizoen alleen uit in de reguliere klasse 4 wedstrijden.

Het technische vaardigheidsparcours leverde over alle rubrieken maar een enkele foutloze rit op. ‘Ik schrok eerst van de twee ballen die ik afreed, maar achteraf hoefde ik mij daar niet voor te schamen.’ evalueert Poppen ‘In de marathon heb ik voor lange en vloeiende lijnen gekozen.’ Dat leverde hem ook in dat onderdeel de winst op. Ingmar Veneman (Tweede Exloërmond) kwam ook sterk voor de dag. Met een tweede plaats in dressuur en marathon zat ze Aad van Marwijk op de hielen, maar Van Marwijk maakte minder fouten in de vaardigheid. Veneman werd dus nipt derde.

De KNHS Para Mentrophy is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Foundation en gaat over vier wedstrijden, waarvan de laatste (14 t/m 16 augustus in Maasdijk) de finale is. De Paramenners maken zich nu op voor de wedstrijd in Beekbergen (16 t/m 19 juli) waar derde competitiewedstrijd wordt verreden.