27 november 2016

Professionele carrièreswitch voor Fredrik Persson

De Zweedse vierspanrijder Fredrik Persson komt dit weekend met een wild card aan de start tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Stockholm, waar hij vrijdagavond tijdens de eerste wedstrijd uitstekend tweede werd achter Boyd Exell. Naast zijn carrière als vierspanrijder heeft Persson de afgelopen maanden op zijn professionele werkgebied een belangrijke switch gemaakt.


Foto: Krisztina Horváth

Hoefsmid

Na 18 jaar actief te zijn geweest als meninstructeur, onder andere aan de Zweedse hippische beroepslopleiding in Flyinge, besloot de 43-jarige ondernemer afgelopen zomer dat het tijd werd voor verandering en stopte hij als instructeur: “Na zoveel jaren in het opleidingssysteem te hebben gewerkt, merkte ik dat ik toe was aan iets anders. Ik werkte de helft van de tijd als meninstructeur en de andere helft als examen-mentor. Vorig jaar besloot ik de opleiding tot hoefsmid te volgen zodat ik in elk geval mijn eigen paarden kan beslaan. Ik ben vervolgens nog een extra cursus gaan volgen zodat ik bevoegd ben om in klinieken paarden met hoefproblemen te behandelen. Er is een grote behoefte aan gespecialiseerde hoefsmeden in Zweden en ik mag deze nu ook opleiden.”

 

Verzekeringsman

Hoewel Persson inmiddels de nodige papieren hiervoor op zak heeft, zal hij deze niet direct gebruiken. Enkele weken geleden kreeg hij van zijn voormalige sponsor Agria het aanbod als assurantieadviseur te werken: “Het is allemaal in een sneltreinvaart gegaan,” vertelt de sympathieke Zweed. “Ik volg momenteel een training en vanaf volgende week ga ik aan de slag om hippische verzekeringen te verkopen. Ik blijf voor mezelf werken waardoor ik meer tijd en meer vrijheid heb om mijn vierspan te trainen. Ik word nu ondersteund door een aantal enthousiaste menliefhebbers en ik wellicht kan ik door mijn nieuwe werk nieuwe sponsoren aantrekken, dat zou leuk zijn!”

Persson’s eerstvolgende grote doel is goed te presteren op het Europees Kampioenschap in zijn eigen land, in Gothenburg, in augustus 2017.