2 augustus 2014

Riesenbeck: Derde plaatsen voor Verstappen en De Ronde in de marathon

Vandaag stond de prachtige accommodatie in Riesenbeck in het teken van de marathon. De Nederlandse twee-en vierspanrijders zetten hun beste beentje voor en presteerden ondanks de zinderende hitte uitstekend. Harrie Verstappen werd derde bij de tweespannen, Koos de Ronde behaalde dezelfde positie in het vierspanveld.


Door de nieuwbouw op het wedstrijdterrein bestond de marathon uit zeven hindernissen, ontworpen door de Duitse WK-parcoursbouwer Dr. Hartmut Kaufmann.

De tweespan paarden mochten vanmorgen vanaf 08.00 uur al van start en profiteerden van de gunstige temperaturen. Verstappen maakte voor het eerst weer gebruik van zijn vaste marathonpaard Josephine en liet snelle tijden noteren. Verstappen is in het tussenklassement naar de vierde plek gestegen. Ook de andere teamleden, het 23-jarige talent Antonie ter Harmsel en routinier Gerard Leijten, zetten gedegen resultaten neer waardoor het Nederlandse team haar tweede plaats in het landenklassement behoudt.
De marathon werd gewonnen door de Pool Przemyslaw Sroka, voor de Duitse oud-wereldkampioene Carola Slater-Diener, die met veel succes paarden van haar Nederlandse werkgever Alfons Engbers uitbracht.
Erik Couwenberg moest na het A-traject de strijd staken toen bleek dat een van zijn paarden bij de rust geblesseerd was.

Bij de vierspannen ging Mark Weusthof lange tijd aan de leiding, maar onder meer de Duitse menners Christoph Sandmann en Georg von Stein, die verwikkeld zijn in een spannende strijd om het Duits kampioenschap, wisten een aantal van zijn hindernistijden te verbeteren. Uiteindelijk trok Sandmann aan het langste eind en won, voor Von Stein en Koos de Ronde, die met een andere opstelling in zijn span uitstekend rond wist te komen. Laatste starter Theo Timmerman tikte er in de vijfde hindernis twee balletjes af, maar dankzij zijn snelle basistempo en vlotte manier van rijden eindigde hij als vijfde. In de Derby gaat Von Stein aan de leiding, voor Koos de Ronde en Theo Timmerman. Mark Weusthof werd zesde in zijn favoriete wedstrijdonderdeel.


Koos de Ronde. Foto: Anita Jansen

Voor IJsbrand Chardon verliep de marathon niet geheel vlekkeloos. Na snelle tijden in de eerste twee hindernissen moest de menner uit Schipluiden in hindernis 3 een extra volte rijden en reed hij bij het uitrijden van hindernis 5 tegen een paal, waardoor zowel IJsbrand als zijn groom en zoon Bram bijna onvrijwillig de koets verlieten. In de laatste twee hindernissen pakte Chardon de draad weer op, maar moest genoegen nemen met de 17e plaats. Ook Herman ter Harmsel had pech in hindernis 3, waar zijn voorpaard over een streng kwam. De vader van de jonge Antonie kreeg strafpunten aangerekend voor een afgeworpen balletje en een groom om de streng te corrigeren, zodat een hoge klassering verkeken was. Hans Heus reed een gedegen marathon en eindigde op de 23ste plaats.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto’s