22 juli 2015

Riny Rutjens stopt met de wedstrijdsport

De meest succesvolle internationale tweespanrijder aller tijden Riny Rutjens heeft besloten te stoppen als actieve wedstrijdmenner. De 62-jarige rijder vindt het na ruim 30 jaar welletjes geweest.

“Ik liep er al langer over te denken om te stoppen,” licht Rutjens toe. “Ik heb alles meegemaakt wat je maar mee kunt maken, ik heb dankzij de mensport een heel mooi bedrijf op kunnen bouwen en op een gegeven moment denk je bij jezelf, wil ik dit nog wel. Ik zou zeker aan de top mee kunnen blijven draaien, maar merkte aan mezelf dat ik minder inzet had. Het kost enorm veel energie om met twee menners naar een wedstrijd te gaan en dan besef je dat je maar een keer leeft. Rodinde kan onze naam blijven vertegenwoordigen op de wedstrijden en ik blijf haar helpen en uiteraard blijf ik ook trainen, lessen geven en handelen. De mensport is mijn sport en ik ga het nu op een andere manier meemaken. Ik heb een aantal authentieke rijtuigen staan waar ik mee rijd, kortom er blijft nog genoeg over om van te genieten!”

De internationale menwedstrijd in Beekbergen was Rutjens’ laatste wedstrijd en das was niet voor niets. Hij schreef de wedstrijd meerdere keren op zijn naam en heeft goede herinneringen aan dit evenement.
Rutjens behaalde een enorm aantal successen, zowel nationaal als internationaal. Hij werd acht keer Nederlands Kampioen bij de tweespannen en won talloze nationale menwedstrijden.
In 1991 reed Rutjens zijn eerste Wereldkampioenschap en sindsdien maakte de gepassioneerde menner nagenoeg onafgebroken deel uit van de Nederlandse afvaardiging op de WK’s voor tweespannen. In 1997 en 2003 hielp hij het Nederlandse team aan het brons, in 2001 was er zilver voor de Nederlandse equipe waar Rutjens deel van uitmaakte.

Hoogtepunt van zijn carrière was uiteraard het behalen van het individueel goud op het Wereldkampioenschap in Jardy 2003. Ook won hij de FEI Top Driver Award meerdere keren.

Bondscoach Harry de Ruyter betreurt de beslissing van Rutjens, maar toont ook begrip: “Riny was altijd een vaste waarde voor het Nederlandse team door zijn dressuurprestaties. Dit valt nu weg en ik zal hem daarom zeker missen, maar ik begrijp zijn beslissing. Ik heb zijn inzet voor de mensport en voor het Nederlandse team altijd gewaardeerd. Riny heeft de Nederlandse tweespansport mede op de kaart gezet en hij verdient hiervoor veel waardering.”Foto: Krisztina Horváth
Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth