29 juni 2014

Sandringham: Goud voor Jacques Poppen, zilver voor het Nederlandse team (2)

In het Britse Sandringham heeft Jacques Poppen voor de tweede keer in zijn carrière individueel goud behaald op het WK voor paramenners. Titelverdediger Heiner Lehrter (GER) werd tweede. Nederland behaalde als team zilver, na het sterk rijdende Duitsland.
 Foto: Marie de Ronde-Oudemans


Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Dit jaar werd het WK in twee klassen verreden, Grade I voor menners met een zware handicap en Grade II voor menners met een iets minder zware handicap. Naast Nederland streden België, Duitsland, Ierland, de Verenigde Staten, Noorwegen, Zweden en gastland Groot-Brittannië mee om de wereldtitels.
Namens Nederland waren Jacques Poppen (Froombosch), Adriaan Struyk (Hellendoorn) en Aad van Marwijk (Monster) voor het landenteam afgevaardigd, Ingmar Veneman (Exloërmond) deed op individuele titel mee.
De eerste dag, waarop de dressuur werd verreden scoorden voormalig wereldkampioen Jacques Poppen met Arabo Fries P.P. en meest geroutineerde WK-deelnemer Struyk met zijn New Forest Marko zeer hoge punten. Met respectievelijk 35,9 en 41,5 strafpunten domineerden ze de lijsten in Grade I. Poppen verdiende hiermee de Jan Ranzijn Memorial Trophy. Met deze trofee wordt de nagedachtenis aan de succesvolle paramenner Jan Ranzijn in ere gehouden. Ranzijn nam vorig jaar deel in Sandringham en overleed enkele maanden later als gevolg van een tragisch ongeluk.

Jacques met Jan's dochter Sonja. Foto ADW Media.

Bij Grade II was Alexandra Roeder (GER) in de dressuur verrichting verreweg de beste met 36,6 strafpunten. Van Marwijk en Veneman die beiden debuteerden, reden verdienstelijke proeven die respectievelijk 47,8 en 50,9 strafpunten opleverden. Door de prestaties van Poppen en Struyk stond het Nederlandse team op dat moment aan de leiding vóór Duitsland en de Verenigde Staten.

Jacques Poppen wist zijn voorsprong na de pittige marathon, waarin hij besloot om gedoseerd maar aanvallend te rijden, vast te houden. Regerend wereldkampioen Heiner Lehrter (GER) won weliswaar de marathon, maar moest in de vaardigheid nog vijf punten inhalen op de Nederlander om zijn wereldtitel te kunnen prolongeren. Dat lukte niet, na de vaardigheid werd de voorsprong van Poppen alleen maar groter, zodat hij het gouden erelint kreeg omgehangen.

Struyk werd uitgesloten van de wedstrijd doordat hij in de marathon in hindernis 1 de eerste poort miste. Hierdoor viel ook zijn prachtige dressuurscore weg voor het Nederlandse team. Ingmar Veneman werd knap tweede in de marathon en schoof twee plaatsen op in het tussenklassement. Van Marwijk werd derde en de sterk rijdende Alexandra Roeder won ook dit onderdeel. Ook in de vaardigheid vormden haar tegenstanders geen bedreiging meer en mag zij zich wereldkampioen Grade II noemen voor 2 jaar.

De deelname van de paramenners aan het WK werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation.Foto: Marie de Ronde-Oudemans


Officiële uitslagen:
Grade I

1. Jacques Poppen (NED) 107,18
2. Heiner Lehrter (GER) 118,46
3. Markus Beerhues (GER) 124,25

Grade II
1. Alexandra Roeder (GER 111,61
2. Robert Giles (USA)  125,21
3. Mike Ward (GBR)  127,25

Teams
1. Germany   227,07
2. Netherlands   243,03
3. USA    248,03
4. Great Britain   264,91

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum.