4 juni 2016

Saumur: Marathonsucces voor Kelly Houtappels

In Saumur heeft Kelly Houtappels de marathon gewonnen in de driesterrenwedstrijd voor enkelspannen. De in Nederland woonachtige Canadese boekte daarmee voor het eerst in haar mencarrière een marathonoverwinning. Deze is extra bijzonder omdat ze de wedstrijd rijdt met een paard waarmee ze zelf nog niet zo lang aan het werk is.


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans

Nadat ze pech had met twee van haar eigen wedstrijdpaarden, kreeg ze de achtjarige Oldenburger ruin Flip van Hans Hoogers tot haar beschikking. Houtappels heeft na haar tweede plaats in de dressuur nu de leiding in het klassement van haar rubriek.

In de viersterrenwedstrijd zetten Jacqueline de Groot en Saskia Siebers hun beste beentje voor. Beide dames kwamen sterk voor de dag en hun paarden hadden geen moeite met de zware omstandigheden. Siebers moest gelijk in hindernis 1 een balletje incasseren en reed naar een mooie vijfde plaats in de marathon. De Groot deed het net iets beter en werd vierde. Marion Vignaud leek ongenaakbaar, maar moest toch haar meerdere erkennen in de Zwitser Stefan Ulrich die de marathon won en is opgerukt naar de tweede plek in het klassement. Vignaud gaat daar nog wel aan de leiding. Saskia Siebers staat nu derde. De Nederlandse enkelspansters hebben de Fransen (nog) niet kunnen passeren in het landenklassement, maar De Groot is individueel wel gestegen en staat nu vijfde.

Dirk Neerincx gaf zijn visitekaartje af bij de tweespannen pony’s. Hij won de marathon overtuigend met vijf eerste en twee tweede hindernistijden. Met minder dan een bal verschil gaat hij aan de leiding.

Ook Stan van Eijk en Harrie Verstappen voelen zich als een vis in het water op Franse bodem. Van Eijk werd tweede en Verstappen derde in de marathon, die bij de tweespan paarden met een minimaal verschil werd gewonnen door François Dutilloy. Verstappen staat nu in het klassement op kop, maar Michael Sellier volg op slechts 0,34 strafpunt.

Het belooft morgen dus een zinderend slotstuk te worden met een vaardigheidsproef die niet simpel zal zijn in de kijkerige piste van Saumur. 

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.Photo: Marie de Ronde-Oudemans


Photo: Marie de Ronde-Oudemans