7 juni 2014

Saumur: Marathonzeges voor Verstappen en De Ronde

De marathon van de internationale menwedstrijd in het Franse Saumur vond vandaag plaats onder warme weersomstandigheden. De ponyrijders mochten vanmorgen als eerste van start en genoten van de heerlijke koelte. De paardenaanspanningen daarentegen kregen te kampen met hoge temperaturen.


De paarden van Harrie Verstappen ondervonden echter geen heen hinder van de warmte en Verstappen won de zeven hindernissen tellende tweespanmarathon ondanks één afgeworpen balletje. Verstappen zette snelle tijden neer en wist de Franse concurrentie goed op afstand te houden. In het totaalklassement staat Verstappen nu ruim acht strafpunten voor op Amely von Buchholtz, die zich in de marathon kranig weerde en zesde werd.


Ook bij de vierspannen zegevierde een Oranje-menner. Koos de Ronde reed een ijzersterke marathon en schreef dit onderdeel op zijn naam. De Ronde gebruikte voor het eerst de 10-jarige Zimon voorop en de ruin bleek een enorme aanwinst voor Koos’ span. Dressuurwinnaar Chester Weber zat hem echter op de hielen en werd op iets meer dan anderhalve strafpunt tweede. De Franse vierspanrijders lieten zich van hun beste kant zien in de marathon, die voor de vierspannen uit 8 hindernissen bestond. Benjamin Aillaud werd derde, voor Mourier en Coudry. Theo Timmerman eindigde mede door twee afgeworpen balletjes als 10e in de marathon. Edwin van der Graaf zag zijn kans op ene hoge klassering aan zich voorbijgaan toen een van zijn paarden in hindernis 4 over de streng sprong. Van der Graaf reed door en dit kostte hem 30 strafpunten.
In het tussenklassement staat Weber maar liefst 8 strafpunten voor op Koos de Ronde. Het gat tussen Koos en de als derde geplaatste Timmerman is 9 strafpunten.

Het Nederlandse vierspanteam gaat ruim aan de leiding, voor de Verenigde Staten van Amerika en gastland Frankrijk.
België is naar de vierde plaats gezakt nadat teamlid Glenn Geerts in hindernis 5 moest opgeven toen een van zijn voorpaarden ten val kwam.

Bij de enkelspannen was Jacqueline de Groot-Apon vandaag beste Nederlandse. De Groot werd achtste in het 23 deelnemers tellende veld. Frans Hellegers begon vol goede moed aan de marathon, maar tikte er in de eerste hindernis al een balletje af. In tweede hindernis kwam zijn rijtuig tegen een paal waardoor een deel van zijn tuig knapte. Gelukkig kon het euvel gerepareerd worden en kon Hellegers de marathon vervolgen, maar zijn 19-jarige Donnerstolz kwam door het incident niet meer in zijn ritme. De marathon werd op naam geschreven door de Française Anne-Violaine Brisou. In het tussenklassement bezet Brisou zowel de eerste als de vierde plaats. Dressuurwinnares Marion Vignaud staat tweede. Hellegers is gezakt naar de vijfde plaats, terwijl De Groot-Apon naar de achtste plaats is gestegen.

Klik hier voor de uitslagen.