1 maart 2018

Stemgebruik essentieel in de mensport

Menster en meninstructrice Leonne van Gestel geeft tijdens Paard&Koets een clinic over stemgebruik in de mensport. Om op elke situatie voorbereid te kunnen zijn is stemgebruik een essentieel onderdeel in de mensport. Een paard dat halthoudt op commando is een aanwinst voor je hele carrière.

Leonne van Gestel
Foto: Krisztina Horváth

Oefening baart kunst

Mennen is niet zonder gevaar en daarom is het belangrijk dat een paard luistert naar zijn eigenaar. “Tijdens het mennen kun je te maken krijgen met verkeer, omstanders en eventueel uitrusting dat kapot gaat. In dit soort gevallen wil je direct stil kunnen staan, dus is het gewenst dat je paard stopt om (verdere) ongevallen te voorkomen”, vertelt Leonne. Het leren van stemcommando’s gebeurt niet in één dag. “Het vergt veel tijd en discipline van de eigenaar. Een manier om te beginnen is om een stemcommando te geven en het paard te belonen wanneer hij stilstaat. Dit begint met kort halt houden en geleidelijk bouw je dit op. De oefeningen kunnen op elk moment uitgevoerd worden. Juist door het in verschillende situaties te oefenen wordt de stemhulp het beste aangeleerd”.

Over Leonne van Gestel

Instructrice Leonne van Gestel is haar hele leven al bezig met paarden. Ze begon met het rijden van paarden onder het zadel, naar uiteindelijk een carrière in de aangespannen paardensport. Leonne werd driemaal Nederlands Kampioen en heeft laten zien dat ze op zowel nationaal als internationaal niveau uitstekend mee kan draaien. Op dit moment is Leonne actief in de klasse Z met haar paard Flugel (Westenwind x Ahoy).

www.paardenkoets.nl