22 augustus 2015

Stralende menkampioenen op Hippiade

Op de zonovergoten terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum werd vandaag in tien dressuurringen en twee vaardigheidspistes gestreden in het KNHS kampioenschap dressuur en vaardigheid voor enkel- en tweespannen. Het beste District was Mendistrict Oost. Evenals vorig jaar namen zij de Hatro Districtscup mee.

Voor de overwinningen in de hoogste dressuurklassen waren veel kanshebbers. Het ging om het beste resultaat over twee proeven en menig menner had één hele goede en één wat mindere proef. Zo ook ZZ-kampioene Jeanette Veldboom. ‘Mijn eerste proef liep heerlijk’ vertelt ze. ‘Toen ik de ring uit kwam dacht ik , yes, dit was heel goed.’ Maar nadat ze een programmafout reed in de tweede proef durfde de kampioene van vorig jaar niet meer op prolongatie van haar titel te hopen. Toch was ze overall de beste. Bij de pony’s won Chantalle Boogaarts de titel in de klasse ZZ de titel. In de eerste proef moest ze Hanno van Kalkeren nog voor zich dulden, maar in de tweede proef maakte Boogaarts veel goed met haar succespony Ruiten A Leroy. Ook een bekende naam in de rubriek enkelspan paard klasse Z: Jacques Poppen reed zijn troef Pp naar het kampioenslint. De eerste proef was net voldoende, maar in de tweede proef was hij met ruim 68% superieur. Zeer trots en met een grote grijns naam hij de felicitaties in ontvangst. Ook wisselende scores in de Z-dressuur bij de pony’s. Het meest constant met twee ruim voldoende proeven reed Wienik Lokhorst, met de kampioenstitel als beloning.

Parcoursbouwer Govert de Koning had in de hoofdring een selectief vaardigheidsparcours neergezet, waar in totaal negen combinaties foutloos door heen kwamen. De barrage werd een spannende finale, waarin de menners veel risico namen en alles uit de kast reden. De negen barragerijders kwamen uit verschillende rubrieken, waarbij er soms tussen twee menners werd gestreden om de gouden medaille. In de klasse Z/ZZ bij de enkelspan pony’s reden de finalisten allemaal foutloos en lagen de tijden dicht bij elkaar. Evenals vorig jaar werd Natasja Verheul kampioen, maar nu met de pony Lady Tessa. Ze was enkele tienden sneller dan Suzanne Roman die het zilver pakte.
Carola Timmer streed met Jan Bijeman om het goud in de klasse Z/ZZ bij de paarden. Timmer reed er een balletje af. Bijeman was met zijn ervaren ruin Samor foutloos in een tijd die niet veel afweek van die van Timmer. ‘Eindelijk heb ik hem,’ straalt de ervaren Bijeman, wiens palmares al veel Hippiade titels in de dressuur kent. ‘In al die jaren heb ik het vaardigheidskampioenschap nooit kunnen winnen. Ik hoop hier al heel lang op en nu is het gelukt! Ik wist dat Carola een bal had, maar ik wilde niet op safe rijden. Mijn paard was vandaag super fijn te sturen en alles lukte.’

Het sluitstuk van de Hippiade Mennen was de indrukwekkende huldiging van de kampioenen en de uitreiking van de Districtscup aan Wim Veldboom, de voorzitter van Mendistrict Oost. Een fraai schouwspel waarin de aanspanningen aangekleed met de oranje kampioensdekens en kampioenssjerpen werden toegejuicht was de afsluiting van een geweldige Hippiade Mennen.

Klik hier voor de uitslagen.