5 november 2020

Strengere Coronamaatregelen ook in Nederland

Het werd dinsdagavond duidelijk dat we ons voorlopig nog niet op wedstrijden hoeven te verheugen. Ook de zogenaamde ‘meetmomenten’ worden niet toegestaan. Belangrijkste reden hiervoor is dat alle reisbewegingen zoveel mogelijk gereduceerd moeten worden. De aangescherpte Coronaregels gelden in ieder geval de komende twee weken. Het kabinet hoopt zo het aantal besmettingen sneller omlaag te krijgen. De KNHS heeft haar aangesloten organisaties een update gegeven.

Belangrijkste verandering zijn de regels voor lessen en buitenritten. Groepslessen zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor personen vanaf 18 jaar.  Individuele lessen, individueel rijden en trainingen in groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur) zijn voor iedereen vanaf 18 jaar zowel binnen als buiten toegestaan. Buitenritten zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van twee voor personen vanaf 18 jaar. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar zijn hier geen beperkingen. Na afloop van de buitenrit geldt, voor iedereen vanaf 13 jaar, de maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte van twee personen.

De KNHS en FNRS hebben een eigen routekaart voor de paardensport gemaakt waarbij overzichtelijk de maatregelen voor de hippische sector staan. De routekaart biedt perspectief en toont aan dat verruimingen weer mogelijk zijn zodra het aantal besmettingen daalt en het risiconiveau zakt naar ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’. Indien de besmettingen verder oplopen, kan het kabinet als laatste stap nog een volledige lockdown instellen. Deze laatste stap heeft logischerwijs ook verdergaande gevolgen voor de hippische sector.

Er kunnen nog steeds lokaal verschillende maatregelen gelden. Raadpleeg hiervoor de website van je gemeente of veiligheidsregio.

Klik hier voor de bijgewerkte vragen en antwoorden van de KNHS

Bekijk hier de routekaart van de KNHS en FNRSFoto: Krisztina Horváth