18 november 2016

Stuttgart: bloedstollende start Wereldbeker seizoen vierspannen

Vanavond ging in de bomvolle Schleyer Halle in Stuttgart de eerste Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen van dit seizoen van start en de organisatie én de rijders hadden zich geen betere start kunnen wensen. De wedstrijd ontaardde in een tweestrijd tussen titelverdediger Ijsbrand Chardon en Boyd Exell, waarbij Chardon na een zeer sterk gevecht iets moest toegeven op Exell. Theo Timmerman eindigde verdiend op de derde plaats.

In de eerste omloop mocht Chardon, die zijn nieuwe razendsnelle troef Casper linksvoor had ingespannen, als voorlaatste van start. In het mooie, zeer uitdagende parcours van Dr. Wolfgang Asendorf liet de Wereldbekerkampioen alle ballen liggen en noteerde hij een zeer scherpe tijd. Laatste starter Boyd Exell snoepte weliswaar ruim drie seconden van Chardon’s tijd af, maar reed een balletje van de kegels waardoor het verschil met Chardon uiteindelijk iets meer dan een seconde bedroeg.

Alle menners kwamen terug voor de tweede manche over het verkorte parcours en trakteerden het enthousiaste publiek opnieuw op spannende ritten. Exell bleef dit keer foutloos en Chardon moest qua snelheid iets toegeven waardoor hij in het eindklassement nipt tweede werd.

Theo Timmerman had in Stuttgart twee nieuwe voorpaarden ingespannen, waarmee hij het uitstekend deed. In de tweede manche zette hij de derde tijd neer en wist hiermee beslag te leggen op de derde plaats in de eindstand van vanavond.

De Zwitser Jérôme Voutaz moest weliswaar nog op krukken het parcours verkennen, maar vanaf de bok bleek hij uitstekend in vorm. Voutaz eindigde op de vierde plaats met zijn snelle Freiberger paarden. Wild card rijder Georg von Stein eindigde als vijfde, voor zijn landgenoot Rainer Duen.

Morgenmiddag om 13.50 uur wordt de Wereldbekerwedstrijd verreden waarin de eerste punten verdeeld worden.

Uitslagen

  1. Boyd Exell (AUS) 217,20
  2. IJsbrand Chardon (NED) 218,85
  3. Theo Timmerman (NED) 248,31
  4. Jérôme Voutaz (SUI) 253,43
  5. Georg von Stein (GER) 265,70
  6. Rainer Duen (GER) 279,33

Klik hier voor de volledige uitslag.

Klik hier voor het fotoalbum.


IJsbrand Chardon
Foto: Stefan Lafrentz