19 november 2016

IJsbrand Chardon wint Wereldbekerwedstrijd in Stuttgart

Na een zinderende strijd in de nagenoeg uitverkochte Schleyer Halle in het Duitse Stuttgart was regerend Wereldbekerkampioen IJsbrand Chardon (Den Hoorn) zijn rivaal Boyd Exell uit Australië te snel af in de eerste Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen dit seizoen. Theo Timmerman (Varsseveld) eindigde net naast het podium op de vierde plaats.

Chardon zette in de tweede omloop waarin de beste drie menners met een schone lei begonnen, de te kloppen tijd neer. Laatste starter Exell tikte twee balletjes van de kegels en kon door een extra volte ook qua snelheid vandaag niet tippen aan Chardon waardoor de menner uit Den Hoorn verdiend de volle mep Wereldbekerpunten kon laten bijschrijven. Chardon maakte gebruik van een nieuw voorpaard, de 10-jarige bonte ruin Casper, die hij al twee jaar op stal heeft: “Casper is een ervaren vierspanpaard en loopt normaal gesproken in de manegelessen. Ik heb hem uitgetest op twee kleine indoor wedstrijden en daar liep hij heel goed, dus besloot ik hem mee te nemen naar Stuttgart. Het is gewoon fantastisch om het seizoen zo te beginnen. Ik had bewust voor Stuttgart gekozen zodat ik eventueel nog paarden kon wisselen ter voorbereiding op mijn volgende wedstrijd in Mechelen, maar dat is niet nodig. Ik ben er bijna zeker van dat ik deze opstelling ook rijd in de Nekkerhal, maar ik heb ook nog een aantal andere goede paarden thuis staan.”

Theo Timmerman had twee nieuwe voorpaarden ingespannen en zijn vierspan liep uitstekend. Helaas rolden er drie balletjes waardoor het gouden teamlid van het WK in Breda genoegen moest nemen met de vierde plaats, achter de Duitse wild card rijder Georg von Stein. Hierdoor pakt Timmerman echter wel de punten voor de derde plaats: “Ik reed vandaag de tweede tijd, dit span is echt top. Voor mijn voorpaarden was het hun eerste keer op dit niveau en ze hebben enorm veel potentie. Uiteraard is er nog een aantal verbeterpuntjes en ik moest zelf ook het vertrouwen in hun krijgen, maar dit komt goed. Ik had eigenlijk Stuttgart liever niet gereden omdat het vrij vroeg is voor dit span, maar door de loting kwam het zo uit. Ik heb toen gezegd dat Stuttgart gewoon mijn wegstreepresultaat wordt en ik hoop dat mijn volgende resultaten nóg beter zijn zodat dit waarheid wordt!”

De tweede Wereldbekerwedstrijd wordt gehouden in Stockholm, Zweden, op 27 november. Hier zijn de Nederlandse vierspanrijders niet vertegenwoordigd. De derde wedstrijd vindt op 4 december plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, hier trapt Koos de Ronde (Zwartewaal) zijn seizoen af.

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Stuttgart 19 november 2016:

  1. Ijsbrand Chardon (NED) 97,61
  2. Boyd Exell (AUS) 101,41
  3. Georg von Stein (GER) 110,45
  4. Theo Timmerman (NED) 136,84
  5. Rainer Duen (GER) 144,19
  6. Jérôme Voutaz (SUI) 150,11

Klik hier voor de volledige uitslag.

Stand Wereldbeker na 1 van de 8 wedstrijden:

1          IJsbrand CHARDON                           NED            10
2          Boyd EXELL                                      AUS            7
3          Theo TIMMERMAN                            NED            5
4          Rainer DUEN                                     GER            3
5          Jérôme VOUTAZ                                SUI              2

Klik hier voor het fotoalbum.


IJsbrand Chardon
Foto: Stefan Lafrentz