21 november 2015

Stuttgart: Chardon opnieuw tweede

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) is de 15e editie van de FEI Wereldbekerserie voor vierspannen gestart met de tweede plaats in Stuttgart. De viervoudig Wereldkampioen verslikte zich in het parcours in de Schleyer Halle en moest over twee manches zijn meerdere erkennen in de regerend Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië. De Duitser Rainer Duen eindigde als derde.

Chardon had zijn ervaren vierspan Lipizzanerpaarden en de KWPN-er Aladin ingespannen en ging in de eerste manche voortvarend van start. Ondanks een afgeworpen balletje in het begin van het parcours reed de menner uit Den Hoorn een scherpe tijd en kwalificeerde hij zich voor de Winning Round, die evenals de eerste wedstrijddag over hetzelfde verkorte parcours werd verreden. In de eerste marathonhindernis viel er een balletje en toen Chardon vervolgens extra seconden opliep omdat hij de lijn van de eerste omloop aanhield, verloor hij zijn kans om Exell onder druk te zetten. In het laatste deel van het parcours viel er wederom een balletje zodat de 26-voudig Nederlands Kampioen als tweede eindigde achter Boyd Exell.
Exell zette twee foutloze omlopen neer en kon aangemoedigd door het enthousiaste publiek voor de vijfde keer gehuldigd worden als winnaar van de Wereldbekerwedstrijd in Stuttgart.
Duen moest als eerste van start en zette een snelle en foutloze omloop neer, wat uiteindelijk een mooie basis vormde voor zijn welverdiende derde plaats. Zijn landgenoten Georg von Stein en Michael Brauchle eindigden op de respectievelijke vierde en vijfde plaats. Pech was er voor de Hongaar József Dobrovitz die in het begin van het parcours al twee fouten maakte en vervolgens extra seconden liet wegtikken toen hij poort zes voorbij reed.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto'sFoto: Karl-Heinz Frieler