1 maart 2015

Super FEI-clinic in Stow-on-the-Wold

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari werd op het hippisch centrum van de Unicorn Equestrian Trust in het Britse Stow-on-the-Wold, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Birmingham, een uitstekende bijscholingsbijeenkomst voor internationale juryleden, parcoursbouwers en technisch afgevaardigden gehouden. Vanuit Nederland woonden Hermann van den Bosch, Daan van Dijk, Jeroen Houterman en Marie de Ronde-Oudemans de bijscholing bij.

De Unicorn Equestrian Trust is midden jaren negentig opgericht door de Amerikaanse Sydney Smith en biedt paardensporters in de breedste zin van het woord een fantastische accommodatie om te trainen. De gevarieerde omgeving rond het complex maakt het unieke karakter compleet. De Ierse twee- en vierspanrijder Barry Capstick heeft op het centrum zijn thuis, maar ook jeugdige menners, voltigeurs en ruiters vinden hun weg naar de topsport met name onder de toeziend oog van de Amerikaanse.





Dit weekend was de FEI te gast in Stow met ruim veertig deelnemers uit meer dan tien landen aan de internationale cursus. De Belg Mark Wentein nam de juryleden onder zijn hoede, de Duitse parcoursbouwer Wolfgang Asendorf schoolde zijn internationale collega's bij en de Brit Philip Bateman gaf leiding aan de scholing van de technisch afgevaardigden binnen de FEI.





Tijdens het praktijkgedeelte bouwden de parcoursbouwers verschillende vaardigheidsparcoursen en kregen de juryleden een demonstratie door de Britse menner James Broome in de vorm van het rijden van de nieuwe dressuurproef voor enkelspannen. Met name het wijken voor het rijtuig gaf de nodige problemen én discussie. Dit jaar zal door juryleden en FEI dan ook kritisch gekeken worden of deze nieuwe oefening daadwerkelijk een welkome verandering is.

's Avonds zorgde gastvrouw Sydney Smith met haar medewerkers niet alleen voor een fantastisch diner – dat zeker niet zou misstaan in een goed restaurant – maar ook voor een afwisselende show van voltigeurs die door de Trust ondersteund worden om naar de top door te groeien.

Klik hier voor het fotoalbum.

Foto's met dank aan Marie de Ronde-Oudemans.