24 juni 2016

Uden: Van den Broek aan de leiding

Vandaag stond in het Brabantse Uden de dressuur van de klasse 4-rubrieken, het NK enkelspan paard, de enkel- en tweespannen paard klasse 3 en de para-menners op het programma. Bij de enkelspannen behaalde Wilbrord van den Broek met zijn Oscar een verdiende overwinning.

Terwijl elders het Brabantse land afgelopen nacht hevig werd geteisterd door noodweer met veel regen en hagel die enorme schade veroorzaakte, kon in Uden bij aangename temperaturen en opvallend goede terreinomstandigheden een begin worden gemaakt met de samengestelde menwedstrijd in de klasse 4, het NK enkelspan paarden en bij de para-menners.

Bij de enkelspannen wordt er dit weekeinde gestreden om de nationale titel, daarnaast gaat het ook om de felbegeerde startbewijzen voor het wereldkampioenschap enkelspannen in het Oostenrijkse Piber, begin augustus.

Regerend wereldkampioen Wilbrord van den Broek met de 20-jarige Oscar, die al elf nationale titels op zijn palmares heeft staan, wist alle juryleden  er van te overtuigen dat hij andermaal de beste was in de ring. Met een nagenoeg foutloos gereden proef, die zich onderscheidde door veel dynamiek en ontspanning, dook Wilbrord als eerste en enige onder de magische grens van 40 punten bij deze nog jonge dressuurproef. Op de tweede plaats belandde de titelverdedigster Saskia Siebers met Axel, die met 41,51 strafpunten minder dan twee punten achterstand op Van den Broek heeft. De derde plaats was vandaag voor Rudolf met zijn Diesel, die 42,93 scoorde.

Ook de daarna volgende deelnemers gaven elkaar wat de punten betreft niet veel toe. Beide bondscoaches Ad Aarts en Harry de Ruyter volgden de verrichtingen van de enkelspannen nauwgelet. Van een aantal deelnemers hadden zij in de dressuurring wel iets meer verwacht dan de punten doen vermoeden. Voor hen stak Wilbrord van den Broek er met kop en schouders bovenuit.

Ook de para-menners bereiden zich in Uden voor op het WK dat in hetzelfde weekend als het WK enkelspannen in Beesd plaatsvindt. Zoals zo vaak wist Jacques Poppen de jury unaniem te overtuigen met zijn proef, die werd beloond met 42,13 punten. Ingmar Veneman en Francisca den Elzen volgden op plaats twee en drie.

Klik hier voor de uitslagenPhoto: Krisztina Horváth