25 maart 2020

Tips voor buitenrijden, maar met niet meer dan drie personen op de koets!

Met dit prachtige weer kun je nu heerlijk buitenrijden, maar doe dat met niet meer dan drie personen op de koets en houd je aan de anderhalve meter afstand-regel. Wil je in deze periode waarin je meer tijd hebt eens een andere route rijden, bekijk dan de website ruiterenenmennen.nl.

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om te mennen met GPS. Er is een groot aantal apps beschikbaar voor je smartphone, ook met stembegeleiding, en er zijn digitale routeplanners.Waar ben je welkom

Ruiterenenmennen.nl biedt vele duizenden kilometers geschikte trajecten in Nederland, België*, Duitsland en zelfs Luxemburg, Frankrijk en Polen. Je vindt op de website niet alleen een navigatie-app, maar ook geschikte digitale routestructuren speciaal voor paarden. Zo weet je in welke gebieden je welkom bent en waar je je trailer kunnen plaatsen. Je vindt er ook geschikte pauzeplaatsen, mogelijkheden om te overnachten en je kunt zelfs een vakantie boeken met je paard.

*) zie de laatste alinea voor de huidige restricties in BelgiëGratis kaarten

Ruiterenenmennen.nl biedt op haar website gratis de digitale kaart aan. Alle door je zelf samen te stellen routes zijn gratis te downloaden en beschikbaar als GPX-bestand voor je navigatieapparatuur. Daarnaast kun je de route ook uitprinten als kaart. Als een traject niet geschikt is voor menners dan wordt dit op de routeplanner aangegeven door middel van een menner met rood kruis erdoor.

Themaroutes

Je vindt op de website ook een aantal mooie themaroutes. In deze routes is alle relevante info, zoals parkeerplaatsen geschikt voor trailers, onderdak- en horeca-adressen, picknick-en doorwaadplaatsen ogenomen.

Restricties i.v.m. coronavirus

Zoals gezegd, houd je aan de maatregelen om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. Met het oog op ‘meer dan drie personen bij elkaar’ is het goed om in de gaten te houden dat je niet meer op de gebruikelijke wijze een ontspannen ritje met je aanspanning kunt maken, tenzij je met personen bent die al bij elkaar wonen. Heb je bijvoorbeeld een groom die geen gezinslid is, dan zal hij of zij alleen achterop de koets kunnen plaatsnemen, anders zit je immers al snel te dicht op elkaar. Ook tijdens het inspannen is de anderhalve meter-regel lastig met een extern persoon er bij.

In België is het door de het coronavirus momenteel niet toegestaan om recreatief met je paard te rijden in een natuurgebied. Op de pagina Natuurenbos.be zijn alle richtlijnen en informatie omtrent het coronavirus in de Belgische natuurgebieden te vinden

Bronnen: Ruitererenmennen.nl, Cap Magazine, MenSport