4 juni 2016

Topolcianky: Heus sterk in enerverende marathon

Hans Heus reed vanmiddag een sterke marathon in Topolcianky en is met zijn vierde plaats in dit onderdeel opgeklommen naar de zevende plaats in het tussenklassement. De Hongaarse vierspanrijder Lajos Moro gaat aan de leiding nadat de leider na de dressuur Zoltán Lázár zijn groom verloor in de voorlaatste hindernis.

Het was vandaag een enerverende marathon. Rond de middag barstte het onweer los en door de hevige regenval werd de bodem in de hindernissen zeer glad. Hindernis twee werd er voor de vierspannen uitgehaald aangezien de enkel-en tweespannen te veel schade hadden aangericht waardoor er voor de vierspannen een gevaarlijke situatie kon ontstaan.

Hans Heus reed zijn vierspan vlot en netjes door de zes overgebleven hindernissen. Twee afgeworpen balletjes in de vierde hindernis kostte hem echter een plaatsje.

Voor de groom van Jozsef Dobrovitz verliep hindernis zes minder gunstig toen ook hij werd gelanceerd. Hij moest per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht, daar werd gelukkig geconstateerd dat hij geen ernstig letsel had opgelopen en slechts met kneuzingen weer naar het wedstrijdterrein kon terugkeren. Hierdoor moest de wedstrijd echter een half uur worden stilgelegd.

In het tussenklassement bezet de sterk rijdende Jozsef Dobrovitz jr. De tweede plaats nadat hij op slechts 0,21 strafpunten verschil met Moro tweede werd in de marathon. Lazar is gezakt naar de derde plaats, en staat voor de familie Nesvacil, aangevoerd door de oudste zoon Jiri jr.
Ook de Duitser Ludwig Weinmayr had de nodige pech toen een van zijn voorpaarden ten val kwam in de waterhindernis. Gelukkig kon hij zonder problemen verder rijden, maar in de beruchte zesde hindernis kwam hetzelfde paard met een been over de streng waardoor er een groom af moest. Dit euvel en een afgeworpen balletje kostte hem vier plaatsen in de rangschikking.

Bij de enkelspannen zegevierden de Zwitsers onder aanvoering van Michael Barbey, die met zijn zege is opgeklommen naar de tweede plaats. Dressuurwinnaar Leonhard Risch werd tweede en gaat nogsteeds aan de leiding. De Oostenrijkse Marisa Rössler bezet op enige afstand de derde plaats.De Hongaar Zoltan Sipos won de marathon, voor de Zwitser Beat Schenk en de Hongaar Jozsef Simon jr.
Sebastian Warneck reed ook vandaag twee keer en werd 10e en 12e en gaat met ruim 6 punten voorsprong op Schenk aan de leiding. De verschillen tussen de top tien rijders zijn minimaal zodat er morgen in de afsluitende vaardigheidsproef nog van alles kan gebeuren.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.