12 mei 2014

Uden: blije winnaars in barre omstandigheden

Met terreinen en marathontrajecten die gaandeweg een grote modderpoel werden door de vele regen, kampten de deelnemers aan de Slabroekse Paardendagen met extreme omstandigheden. De organisatie zette alle zeilen bij. Voor de klasse 1,2,3 gold op zondag een aangepast A-traject en de vaardigheid voor klasse 4 werd verlegd. Uiteindelijk kwamen er dolblije winnaars uit de bus en kan worden teruggekeken op een goed verlopen evenement.

De leden van het Perspectieventeam kregen op deze wedstrijd volledige begeleiding van de bondscoaches en dat leidde tot een overwinning bij Anniek Schuiling (enkelspan paard klasse 3) en Chantal Vermerris (enkelspan pony klasse 3).

Bij de enkelspannen klasse 3 was de wedstrijd tot op het laatste moment super spannend. Johan Coolen nam vrijdag in dressuur de leiding met de tactmatig marcherende Bico. Zijn voorsprong was met vijf punten riant. De nummers twee tot en met zeven zaten heel dicht bij elkaar. De marathon werd op zaterdag gewonnen door Johan van Zeeland. Zijn bonte paard Waranio speelde met de zware omstandigheden. Hij wisselde stuivertje met Anniek Schuiling, die de razendsnelle Aron strak rondstuurde. De onderlinge verschillen na twee onderdelen waren minimaal. Johan Coolen ging nog steeds aan de leiding, maar kon zich geen bal permitteren in de lastige vaardigheidsproef. Anniek Schuiling hield de schade in het moeilijke parcours beperkt tot slechts één balletje en een fractie voor tijd en legde daarmee druk bij de anderen. Laatste starter Johan Coolen reed er vier ballen af en duikelde naar plek 3 in de eindrangschikking. Johan van Zeeland beperkte de schade tot twee ballen en pakte de tweede prijs. “Ik had nog nooit de vaardigheid als laatste onderdeel gereden, dat maakt het wel spannend.” straalt Anniek Schuiling, die haar eerste overwinning in de klasse 3 pakte. “De marathon was voor mij weer het fijnste onderdeel, maar ook de dressuur gaat steeds beter.”In de klasse 4 won Wilbrord van den Broek. Hij was in dressuur en marathon de beste. De selectieve vaardigheid werd gewonnen door Rudolf Pestman. Ook Eline Houterman en Frank van der Vegt bleven foutloos.

Bij de tweespannen reed Stan van Eijk het sterkst. Hij is net overgestapt naar klasse 4 en debuteert knap.

Bij de ponyvierspannen was het een spannende wedstrijd. Jannes Kinds reed een superscore in dressuur, maar had in de marathon de hete adem van Joey van der Ham in zijn nek. Toen Van der Ham (ook lid van het perspectieventeam) vervolgens minder fouten maakte in de vaardigheid werd het nog heel spannend, maar Kinds won de wedstrijd. In de tweespanrubriek reden alleen Ewoud Boom en Rodinde Rutjens foutloos. Boom won de wedstrijd, Rutjens werd derde, achter Jans Manting.


Voor de paramenners was Uden de laatste observatiewedstrijd. Jacques Poppen was oppermachtig. Hij heeft zijn paard Pp steeds beter in vorm en won met een riante voorsprong alledrie de onderdelen. Zijn prestaties waren zo overtuigend dat hij hiermee zijn WK-ticket veilig lijkt te stellen.

Foto's met dank aan Esther Klok en Tonnie Cazemier. Klik hier om alle foto's te bekijken.

Klik hier voor de uitslagen.