14 juli 2020

Uitgelicht: De Bath Chair

Het Rijtuigenmuseum Valkenswaard is momenteel beperkt open vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Om je toch te kunnen laten genieten van de prachtige rijtuigen uit het museum, lichten we steeds een bijzonder exemplaar of exemplaren uit.

De aandacht gaat dit keer uit naar een minder bekend type, maar heel bijzonder Engels rijtuig: de Bath Chair. Anders dan de naam en het uiterlijk van de wagen doen vermoeden, heeft de naam niets te maken met een badkuip of badstoel, maar wel met de bedenker en zijn woonplaats: James Heath uit het Engelse stadje Bath. Heath was de uitvinder van de Bath Chair als rolstoel om mindervaliden te vervoeren binnen kuuroorden als Buxton en Tunbridge Wells.


Bath Chair uit 1840, bouwer W.T. Bass in Leamington

Het Rijtuigenmuseum van de Familie Van den Heuvel is in het bezit van bovenstaande rolstoel; een origineel geconserveerd, uniek ontwerp uit 1840, gebouwd door rijtuigbouwer W.T. Bass uit Leamington. Deze vierwielige wagen werd getrokken door een pony of ezel. Op de foto hieronder zijn driewielige varianten te zien die met de hand voortgetrokken werden.Carters

Eén van de meest vooraanstaande bouwers was de firma Carters uit Londen. Zij brachten prachtige, luxe rolstoelen op de markt die zich onderscheidden door het elegante design, goede vering, luxe comfort en lange levensduur. Het bakje is zwevend opgehangen door middel van vier leren riemen.Carters bracht met veel advertenties en reclamecampagnes deze wagens op de markt en hadden een grote catalogus met zeshonderd afbeeldingen. Het Rijtuigenmuseum heeft een exemplaar in bezit dat rond 1850 gebouwd is.

Deze Bath Chairs behoren tot de vele pronkstukken van het Rijtuigenmuseum Valkenswaard, waar groepen van twintig tot dertig personen (op afspraak) weer gastvrij ontvangen kunnen worden.

www.rijtuigenmuseumvalkenswaard.nl