15 mei 2020

Uitgelicht: de ‘Brandweerwagen’

Het Rijtuigenmuseum Valkenswaard is momenteel gesloten vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Om je toch te kunnen laten genieten van de prachtige rijtuigen uit het museum, lichten we steeds een bijzonder rijtuig uit.

Duitse brandweerwagen

Deze Duitse brandweerwagen, gebouwd in ca. 1900, springt enorm in het oog. De brandweerwagen deed dienst in Lüxheim en werd geheel gerestaureerd door de gebroeders Van den Heuvel. Er zijn geen zitplaatsen, aangezien de brandweermannen zelf de wagen moesten trekken met een handtrekstang. Het spuitstuk, de koperen helm en de oude zand-en/of wateremmer maken de wagen compleet. Het meest bijzondere aan deze brandweerwagen is het bijbehorende rieten eindstuk dat in het water werd gelegd om vuil te filteren.


Brandweerwagen afkomstig uit Duitsland ca. 1900

Zwitserse brandweerwagen

De in 1896 geproduceerde Zwitserse brandweerwagen deed dienst in Sankt Gallenkappel. Speciaal voor dit bergachtige gebied werd de brandweerwagen voorzien van een hand-draairem en een remslof aan een ketting om voor het achterwiel te gooien. Het achterwiel reed erop en blokkeerde dan. Een fraai detail is de geschilderde plaatsnaam en het bouwjaar op de zijkant van de pomphendel.


Brandweerwagen Ferd Schenk Worblaufen, Bern 1896

Welkom zodra het weer kan!

Op het zwart-wit filmpje uit 1903 in het Rijtuigenmuseum kun je zien hoe een tweespan paarden in een super snel tempo werd ingespannen voor de brandweerwagen!

Deze brandweerwagens behoren tot de vele pronkstukken van het Rijtuigenmuseum Valkenswaard, waar je weer gastvrij ontvangen wordt zodra de restricties rondom het coronavirus dit toelaten.

www.rijtuigenmuseumvalkenswaard.nl


Onlangs fungeerde het museumterrein nog als oefenlocatie voor een brandweeroefening waarna de burgemeester de jubilerende brandweerlieden huldigde.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.