4 oktober 2015

Utrecht: overwinning voor IJsbrand Chardon

Het slotnummer tijdens Indoor Utrecht was de wedstrijd tussen vijf internationale vierspantoppers. Voor Glenn Geerts (België), Theo Timmerman en IJsbrand Chardon een testcase voor het komende indoorseizoen. Ook Europees kampioen Michael Brauchle (Duitsland) kwam naar Utrecht om zijn indoorspan te testen. ‘De achterpaarden zijn van mijn ervaren indoorspan, maar de voorpaarden zijn nieuw en ik wil hier testen hoe het loopt.’ vertelt hij. Ook voor Glenn Geerts was de wedstrijd zoals hij dat noemde ‘de ultieme test’. 
Geerts reed met de paarden van collega-menner Tom Leys.Chardon had zijn geroutineerde indoorspan van vorig jaar meegenomen en Theo Timmerman had drie Lippizaners en een zwarte voor de wagen. ‘Het paard wat er bij moet komen is nog te onervaren om hier te rijden.’ gaf hij aan. Ook de paarden van Herman ter Harmsel moesten routine op gaan doen. ‘Ze hebben nog geen kegel of hindernis gezien de laatste tijd.’ zegt hij. Maar Ter Harmsel wilde graag van de partij zijn om te rijden in de ruime accommodatie van de Voornruiters en was onder de indruk van de piste, de faciliteiten en het enthousiaste publiek. De strijd spitste zich toe op de beide rivalen Brauchle en Chardon. In de eerste omloop was Brauchle het snelst, maar hij reed er twee ballen af, waardoor Chardon hem voor bleef. In het tweede parcours deed de Europees kampioen nog een ultieme poging om Chardon in te halen. Hij was wederom sneller dan Chardon, maar had een duur foutje in de eerste marathonhindernis, waarbij hij ook nog eventjes zijn zweep verloor en deze in de bocht na poort zes weer aanpakte van zijn groom. Chardon reed vervolgens een magistraal foutloos en snel parcours en won.

Theo Timmerman reed in de eerste manche twee ballen af, maar maakte in de tweede omloop veel goed en mocht het derde prijzengeld in ontvangst nemen. Glenn Geerts reed knap rond met de kleine paardjes van Tom Leys, maar maakte iets te veel foutjes en werd vierde. Herman ter Harmsel verslikte zich in de eerste omloop in hindernis 9 en had een herstelde parcoursfout. In de tweede omloop liep het aanzienlijk beter, maar hij kon de concurrentie niet meer inhalen.
Na de prijsuitreiking trakteerden Timmerman, Brauchle en Chardon het publiek nog op een ‘minishowtje’. Het was genieten voor de toeschouwers en de organisatie hoopt de vierspanrijders volgend jaar weer te ontvangen.

Klik hier voor de uitslagen.