2 juli 2010

Vierspanteam Aken bekend

Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) heeft de namen van de menners bekendgemaakt, die de Nederlandse driekleur vertegenwoordigen op het CHIO Aken van 14 tot en met 18 juli. Vierspanrijders IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) nemen het in de landenwedstrijd op tegen teams uit onder andere Duitsland, Zwitserland, Verenigde Staten en Hongarije.


The four-in-hand drivers will drive their regular dressage test on Thursday, followed by the obstacle driving competition on Friday. The marathon will take place on Saturday in which the drivers will start in the reverse order of the standings after dressage and cones. The best driver will start last.
On Sunday there will be a compulsory cones competition which does not count for the combined competition. The CAIO Aachen will remain a World Cup Qualifier with this changed format.
The Organising Committee has thoroughly discussed this experiment with the FEI Driving Committee to try to make the driving sport more attractive. Especially the television has pushed this new format because now the winner of the overall competition can be immediately announced after the finish of the marathon.
 

Tuesday, July 13th: Horse inspection
Wednesday, July 14th Warm Up CompetitionFEI-Dressage Test No. 6A
Thursday, July 15th FEI Dressage Test No. 8A (part of individual and nations competition)
Friday, July 16th Obstacle Driving Competition with one drive-off (part of individual and nations competition)
and Jump and Drive
Saturday, July 17th Marathon Driving Competition (part of individual and nations competition)
Sunday, July 18th Top Score Obstacle Driving Competition
 

Complete competitors listDinsdag 13 juli: veterinaire keuring
Woensdag 14 juli: warm-up dressuurwedstrijd
Donderdag 15 juli: dressuurwedstrijd (onderdeel individuele-en landenwedstrijd)
Vrijdag 16 juli: vaardigheidsproef met barrage (onderdeel individuele-en landenwedstrijd) en Jump and Drive
Zaterdag 17 juli: marathon (onderdeel individuele-en landenwedstrijd)
Zondag 18 juli: Top Score vaardigheidsproef
 

Klik hier voor de complete deelnemerslijst

Tijdens het CHIO in Aken wordt bij wijze van experiment de marathon als laatste onderdeel van de samengestelde menwedstrijd verreden. De vierspanmenners rijden hun gebruikelijke dressuurproef op donderdag, waarna op vrijdag de vaardigheidsproef volgt. Op zaterdag wordt de marathon verreden, waarin de deelnemers in omgekeerde volgorde van de stand na de dressuur en de vaardigheid starten.
Op zondag vindt er nog een verplichte vaardigheidsproef plaats, die echter niet meer meetelt voor het individuele-en landenklassement. Het CAIO Aken telt in deze gewijzigde vorm gewoon mee als Wereldbekerkwalificatiewedstrijd.
De organisatie heeft in overleg met het Driving Comité van de FEI voor deze nieuwe opzet gekozen om te kijken of dit nieuwe systeem de mensport attractiever kan maken. Met name de televisie heeft op dit nieuwe format aangedrongen omdat nu direct na afloop van de marathon de winnaar bekend is.
De vierspanrijders worden tijdens deze WK-observatiewedstrijd in Aken begeleid door bondscoach Tjeerd Velstra en teamveterinair Ben Horsmans.
 

In 2009 won het Nederlandse vierspanteam in dezelfde samenstelling de landenwedstrijd in Aken. Tweeëntwintig-voudig Nederlands kampioen IJsbrand Chardon won de grootste vierspanwedstrijd ter wereld al elf keer en heeft zijn zinnen op de overwinning gezet: “Aken is voor mij een zeer belangrijke wedstrijd. Hier komen mijn grootste concurrenten, waaronder de Australiër Boyd Exell, aan de start. Na Aken weet ik waar ik sta in de voorbereiding op het Wereldkampioenschap in Kentucky.” Koos de Ronde bewees de afgelopen periode in topvorm te zijn met zijn overwinning in onder meer de internationale wedstrijd in het Hongaarse Vecsés en diverse nationale en internationale topklasseringen. Theo Timmerman behaalde de tweede plaats op het NK en de internationale wedstrijd in Zelhem. De professionele menner won de nationale menwedstrijd in Uden en eindigde in Horst achter De Ronde op de tweede plaats.