28 september 2016

Vincent van Gogh-rit keert terug naar café Schafrath

Het is inmiddels een vertrouwd gezicht in het Brabantse dorp Nuenen: de eerste zondag van oktober is de dag van de Vincent van Gogh-rit, waaraan tijdens deze 29ste editie ruim 250 paarden meedoen. 


10.00 uur: start defilé in het park
10.30 uur: sherrystop op Landgoed Henkelman, Lieshoutseweg 45 in Gerwen (toegang via Bosweg)
11.45 uur: stop op kasteel Croy, Croylaan 10-14 in Aarle-Rixtel
13.15 uur: laatste stop op landgoed Henkelman
15.30 uur (vanaf): aankomst aanspanningen in het park
20.00 uur: prijsuitreiking in Café Schafrath

De vele aanspanningen maken een rondje in het park om vervolgens halt te houden voor Café Schafrath, waar een jury de combinaties beoordeelt op verzorging en presentatie. Daarmee is de oriëntatierit terug bij de plaats waar ze vroeger begon, na jaren voor het klooster te hebben gestaan. Speaker Cor van der Linden, een van de oprichters van de Vincent van Gogh – rit, introduceert de aanspanningen aan het publiek.

Daarna gaan de deelnemers van start, waarbij goed lezen en "kien" zijn de belangrijkste onderdelen zijn. De rit staat bekend als zeer uitdagend met zogeheten ‘foeven’ die de deelnemers op het verkeerde been kunnen zetten. Ze moeten cijfers en letters zoeken en zo de juiste route vinden en de bijbehorende stempelposten.
Naast de ruiters, de aanspanningen en de trekpaarden zijn er vier prachtige authentieke Jan Plezierrijtuigen te zien, die de rit deels meerijden.

De Vincent van Gogh-rit wordt georganiseerd door de Coovelse Menners. Er zijn zo’n zeventig vrijwilligers/paardenliefhebbers actief rondom dit evenement. Het publiek is op alle locaties in het programma welkom!