8 november 2015

Voormalig vierspanmenner Tjeerd Velstra ontvangt ‘Mennifique wisseltrofee’

Vandaag werd tijdens Paard&Koets de ‘Mennifique wisseltrofee’ uitgereikt aan Tjeerd Velstra. De prijs werd vorig jaar in het leven geroepen door Paard&Koets, met deze wisseltrofee wil het evenement enthousiaste personen in het zonnetje zetten die soms voor, en vaak achter de schermen, veel voor de mensport betekenen of hebben betekend. De Mennifique wisseltrofee werd in 2014 gewonnen door Jan van den Broek. 

Na een succesvolle carrière als springruiter, maakte de inmiddels 76-jarige Velstra in 1976 de overstap naar de vierspansport. In 1982 en 1986 werd hij individueel Wereldkampioen en leverde hij, samen met onder meer IJsbrand Chardon, een belangrijke bijdrage aan het behalen van het Nederlandse teamgoud. Velstra werd zeven keer Nederlands Kampioen en won talloze nationale en internationale wedstrijden, waaronder CAIO Aken in 1983 en 1984.

Van 1974 tot 1995 was Velstra directeur van het NHB in Deurne. Na beëindiging van zijn actieve mencarrière in 1996 bleef hij actief in de internationale mensport als trainer, instructeur, internationaal jurylid en official. Hij speelde meerdere malen als voorzitter van de jury of FEI official een belangrijke rol op een groot aantal hoog aangeschreven internationale menwedstrijden en Wereldkampioenschappen. Velstra was van 2007 tot en met 2010 KNHS bondcoach mennen en onder zijn leiding behaalden de menners een groot aantal team- en individuele WK-medailles.

De Mennifique wisseltrofee is een bronzen beeld van een prachtige paardentorso, verbeeld met bijzonder gevoel voor detaillering. Als blijvende herinnering ontvangt de winnaar bij de volgende verkiezing een kleine reproductie van de wisseltrofee.