6 september 2014

WEG Normandië: Vierspanrijders houden koppositie vast

Caen (KNHS) – Het Nederlandse vierspanteam van bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) heeft na de marathon haar koppositie in het landenklassement van de Wereldruiterspelen in Normandië behoorlijk uitgebouwd. Koos de Ronde (Zwartewaal) zette met de vierde plaats het beste Nederlandse marathonresultaat neer. Ijsbrand Chardon (Den Hoorn) werd zesde in dit onderdeel. Voor Theo Timmerman (Putten) verliep de marathon niet geheel vlekkeloos, maar de regerend Europees kampioen wist wel zijn derde plaats in het individuele klassement te behouden.


De gravel bodem van de renbaan in Caen zorgde voor gelijke omstandigheden van de eerste tot en met de laatste van de 46 deelnemers. Ruim 15.000 toeschouwers konden vandaag onder perfecte weersomstandigheden genieten van prachtige vierspansport. Doordat de menners in omgekeerde volgorde van de dressuuruitslag, de besten als laatsten, startten, was het alleen niet mogelijk voor de vele aanwezige Oranjefans om de Nederlandse deelnemers in elke hindernis te volgen. Gelukkig maakten grote beeldschermen met live uitzending van de marathon veel goed.


Koos de Ronde. Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Eerste starter voor Nederland Koos de Ronde verloor 10 seconden in de eerste hindernis, maar maakte daarna veel goed en zette de beste Nederlandse prestatie neer: “Mijn linkervoorpaard schoot de C-poort voorbij, wat me tijd kostte. We hebben zijn kinketting iets strakker gedaan en daarna liep het heel erg goed. Ik heb alles volgens planning kunnen rijden,” vertelt De Ronde, die geen hinder ondervond van de gravel bodem. In de tussenstand staat Koos de Ronde op de zesde plaats.

IJsbrand Chardon was meer dan tevreden na zijn geslaagde marathonrit: “Het was de eerste keer dat ik met mijn paarden in deze opstelling marathon reed. Nieuwkomer Bravour liep linksvoor en deed het uitstekend. Ik ben erg trots op hem.” Chardon wist dat hij moest aanvallen om zijn positie in de top van het klassement te behouden: “Het liep erg goed en toen mijn vrouw Paulien die als navigator fungeerde me na hindernis vier vertelde dat ik moest opschakelen, heb ik dat gedaan. Ik heb fijn gereden en tot en met de laatste hindernis geen enkele aarzeling gehad.” De viervoudig Wereldkampioen staat in het individuele klassement op de vierde plaats, op minder dan een balletje verschil met Timmerman.

Voor Theo Timmerman verliep de marathon met ups en downs. In het tweede obstakel tikte een van de paarden met zijn neus een balletje aan, wat hem 10 seconden kostte. In de derde hindernis kreeg het rechtsachterpaard afzetlint tussen zijn benen. Hierdoor kon Timmerman geen snelheid maken en kostte hem dit ook weer tijd. De menner uit Putten belandde op de dertiende plaats, maar staat nogsteeds op brons.

De marathon werd gewonnen door de Duitser Christoph Sandmann, voor diens landgenoot Georg von Stein. Regerend wereldkampioen Boyd Exell uit Australië werd met minimaal verschil derde. De Amerikaanse dressuurwinnaar Chester Weber kwam niet in zijn ritme en leverde te veel in. Exell heeft de leiding in het klassement overgenomen en staat met iets minder dan een balletje op goud, op Weber. Het verschil tussen Weber en Timmerman is iets meer dan vijf strafpunten. Ook Chardon maakt nog kans op een individuele podiumplaats.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto's