5 september 2014

WEG Normandië: Vierspanteam op goudkoers, Timmerman op brons

Caen (KNHS) – Het Nederlandse vierspanteam staat na het eerste onderdeel van het WK vierspannen tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië op goud. Regerend Europees Kampioen Theo Timmerman (Putten) zette het beste Nederlandse resultaat neer en staat momenteel op brons in de individuele rangschikking, die wordt aangevoerd door de Amerikaan Chester Weber, gevolgd door tweevoudig wereldkampioen Boyd Exell uit Australië.


Nadat Ijsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) gisteren hun beste beentje al hadden voorgezet in de dressuur op de prachtige renbaan La Prairie in het centrum van Caen, waar zij in het tussenklassement na 23 deelnemers de top twee bezetten, was het vandaag de beurt aan derde teamlid Timmerman.
“Theo begin iets terughoudend,” vertelt een zeer tevreden bondscoach Harry de Ruyter. “Maar hij groeide in de proef en liet echt vakmanschap zien. Vooral de verruimingen in de draf, de overgangen, de stapgedeeltes en het achterwaarts gaan waren zeer goed. Ik kan heel goed leven met de punten die hij heeft gekregen.”
Timmerman zelf was ook dik tevreden: “Dit is zo’n ervaren span, zodra ik de ring in rijd, doen ze hun werk, ze zijn heel erg makkelijk. Morgen in de marathon ga ik gewoon rijden voor wat ik waard ben.”

Voor Timmerman wordt het WK in Normandië waarschijnlijk zijn laatste WK met dit vierspan. De menner uit Putten is bezig om zijn span te verkopen, maar heeft al een aantal andere goede paarden op stal staan om een nieuw vierspan mee te vormen.

Regerend wereldkampioen Boyd Exell startte vanmorgen voor Timmerman en nam de leiding over in het tussenklassement. Chester Weber liet het hele wedstrijdseizoen al zien in bloedvorm te zijn in de dressuur en was ook vandaag ongenaakbaar. Weber zette een prachtige proef neer en werd beloond met de eerste plaats. Het verschil tussen Weber en Timmerman bedraagt iets meer dan vijf strafpunten, wat omgerekend 25 seconden is.

De marathon op de renbaan bestaat uit acht mooie en solide gebouwde, deels verplaatsbare hindernissen, die zowel techniek als snelheid vragen van de vierspanrijders. Er zijn overigens ter plaatse geen kaarten meer verkrijgbaar voor dit vierspanspektakel, de organisatie verwacht 16.000 toeschouwers.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto's