2 augustus 2014

Wilbrord van den Broek voor vierde keer Nederlands kampioen (uitgebreid bericht)

Wilbrord van den Broek (Nistelrode) is voor de vierde opeenvolgende keer Nederlands kampioen enkelspan paard klasse 4 geworden. Het feit dat zijn paard Oscar (v. Inspekteur) voor de elfde keer op rij deze titel in de samengestelde mensport behaalt maakt het extra bijzonder. Saskia van Heesch (Boxtel) kreeg na slechts een kleine tijdfout in de vaardigheid zilver met haar tuiger Unique (v. Manno). Frank van der Doelen (Nuland) behaalde brons met Wilderoos (v. Parcival).
Op de samengestelde menwedstrijd die werd verreden op het fraaie landgoed Mariënwaerdt werden niet alleen de podiumplaatsen verdeeld voor het Nederlands kampioenschap. Het was tevens de laatste observatiewedstrijd van bondscoach Ad Aarts voor afvaardiging naar het WK dat eind september plaatsvindt in Hongarije. Het aantal afgevaardigden is nog niet bekend, laat staan wie de Nederlandse vlag gaan verdedigen. Aarts heeft de keuze uit minimaal acht kandidaten die op WK niveau kunnen presteren. Hij verwoordde het zelf als volgt: “Ik ben trots op mijn enkelspannen. De menners hebben veel progressie gemaakt. Ik verwacht dit jaar als land hoog te eindigen op het WK.” 

Met deze wedstrijd in Beesd werd de formule van een WK nagebootst, beginnende met een keuring aan de hand en vervolgens drie wedstrijddagen, waarbij de vaardigheid als laatste onderdeel werd verreden. 
Wilbrord van den Broek zette op de eerste dag al een zeer goede dressuurproef neer, waarin hij lekker voorwaarts kon rijden en waarmee hij 78,1% scoorde. Van der Doelen zat daar met een expressieve proef een fractie onder met 77,5% en Van Heesch verdiende 74,8%. In de marathon bestaande uit acht hindernissen, ontworpen door Jeroen Houterman en Riny van de Burgt, werd Van den Broek vierde met minimale tijdsverschillen. Van de 18 kandidaten zijn veel hele snelle rijders, maar de top drie bleef na dit onderdeel ongewijzigd. In de selectieve vaardigheid, waarbij uitgerekend de top drie met een hoosbui te kampen kreeg reed Van Heesch een foutloze ronde met slechts wat tijdfouten. Toen Van der Doelen vervolgens twee ballen liet rollen plus tijdsoverschrijding viel er wat druk weg voor Van den Broek, die als enige deelnemer het parcours foutloos binnen de tijd aflegde. Met bovendien meer dan acht punten voorsprong is hij ook dit jaar weer de terechte kampioen.

Klik hier voor alle uitslagen