17 mei 2015

Windsor: Bram en IJsbrand Chardon bovenaan

Het was een ‘family affair’ dit weekend tijdens de internationale vierspanwedstrijd in het kader van de Royal Windsor Horse Show. Tweevoudig wereldkampioen vierspan pony’s Bram Chardon (Schipluiden) won zijn rubriek met overmacht. Zijn vader IJsbrand werd derde achter winnaar Chester Weber (USA) en Boyd Exell (AUS) in de sterk bezette vierspanrubriek. Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde op de vierde plaats.


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth

Bram Chardon won de prestigieuze wedstrijd in de achtertuin van de Britse koningin Elizabeth eerder in 2012. Het 21-jarige mentalent won de dressuur, liet in de pittige marathon een sterk staaltje menkunst zien en trok ook de overwinning in de afsluitende vaardigheidsproef naar zich toe. De enige andere Nederlandse deelnemer bij de vierspan pony’s Aart van de Kamp (Putten) sloot de wedstrijd af met de vierde plaats.
IJsbrand Chardon begon de wedstrijd met de derde plaats in de dressuur en presteerde zeer sterk in de marathon, waarin hij als tweede eindigde achter de regerend Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië: “De hindernissen waren niet gemakkelijk, maar het liep erg goed. Ik had mijn span heel goed onder controle, alleen in de laatste hindernis schrok een van de voorpaarden van een ijzeren olifant waardoor ik een paar seconden verloor. Ik ben erg tevreden, zeker over mijn nieuwe achterpaard Eddy, die zijn tweede grote wedstrijd loopt. Sinds Horst heb ik na 15 maanden ook weer de beschikking over mijn voorpaard Darco, dus nu is het een kwestie van het span bijschaven.”


Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde na de vijfde plaats in de dressuur en de zesde plaats in de marathon met enige afstand op Chardon op de vierde plaats in het eindklassement. Theo Timmerman (Varsseveld) zakte na een teleurstellend vaardigheidsresultaat naar de negende plaats. Vierde menner voor Nederland Hans Heus (Eerbeek) eindigde op de 14e plaats.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto's