12 mei 2016

Windsor: sterke start Nederlandse vierspanrijders

De Nederlandse vierspanrijders hebben vanmiddag in de achtertuin van de Britse Koningin Elisabeth een ijzersterk visitekaartje afgegeven in de dressuur. Met drie menners in de top vier gaat het Nederlandse team ruim aan de leiding in het landenklassement.

Theo Timmerman en IJsbrand Chardon zetten beide een score neer van 41,65 punten en eindigden ex aequo op de tweede plaats, op de voet gevolgd door Koos de Ronde.

Alleen de regerend Wereldkampioen Boyd Exell wist het gouden Nederlandse trio ruim voor te blijven met een mooie proef, die door het vijfkoppige internationale jurycorps unaniem met de eerste plaats werd beloond.

Timmerman was zeer tevreden over zijn proef: “De paarden liepen super en waren zeer ontspannen. Technisch gezien was het ook een perfecte proef. De punten vielen me wat tegen, dit span moet duidelijk bij de jury nog bevestigd worden. Ik had een andere opstelling dan in Horst en het liep gewoon fantastisch, dit span biedt veel perspectief!”

Ijsbrand Chardon had op iets meer gehoopt in dit eerste onderdeel tijdens de Royal Windsor Horse Show: “Mijn linkervoorpaard Winston schrok bij het binnenkomen en ik had een galoppade voor het eerste uitstrekken. Dit was heel erg jammer want ik had het gevoel dat ik onder de 40 punten kon scoren. We staan nu zo’n 7 punten verwijderd van Boyd en dat maakt de kans om te winnen wel erg klein.”
Dankzij de prima resultaten van Mareike Harm en Christoph Sandmann bezet het Duitse team momenteel de tweede plaats in het landenklassement, voor Australië.

Kopman van het Zweedse team Fredrik Persson had behoorlijk pech toen een van zijn paarden zich tijdens het losrijden blesseerde en het reservepaard snel ingezet moest worden. Na slechts enkele minuten opwarmen rond de Zweed net op tijd de ring betreden en reed zijn span alsnog naar de 11e plaats.

Individueel deelnemer Edwin Van der Graaf werd vandaag 24ste, Hans Heus moest genoegen nemen met de 28ste positie.

Morgen komen de vierspan pony’s in de dressuurring, waaronder Jan de Boer. Op zaterdag starten alle vierspannen in de marathon, gevolgd door de vaardigheid op zondag.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.