26 juni 2015

Selectie WK jonge menpaarden in Ermelo

Eind september wordt in het Hongaarse Mezöhegyes het WK voor jonge menpaarden gehouden, een evenement waar paarden in de verschillende leeftijdscategorieën (vijf-, zes- en zevenjarigen) beoordeeld worden op het aanleg als menpaard.


In Duitsland maar ook de Verenigde Staten wordt deze rubriek op reguliere menwedstrijden verreden, in Nederland komt de interesse langzaam op gang.

Gisteren vond op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo een selectie plaats. Arjen Coppoolse organiseerde vanuit de KNHS deze avond: 'In eerste instantie hadden we zeven geïnteresseerden, maar uiteindelijk presenteerden zich slechts drie menners. Dat is jammer, maar we moeten ergens beginnen.'

Het WK bestaat uit een dressuurproef en aansluitend een vaardigheid waar niet zozeer op de specifieke onderdelen wordt beoordeeld, maar vooral het totale beeld, de verschillende gangen, de mate van africhting en geschiktheid in de sport.

Al veel de deelname ietwat tegen, de kwaliteit zeker niet. Internationale juryleden Hermann van den Bosch en Marie de Ronde beoordeelden de prestaties en waren positief. 'Hiermee kan je als land voor de dag komen op een WK. Natuurlijk moet de groep uiteindelijk groeien, moet dit soort kampioenschappen meer gaan leven in de sport, net zoals het WK in Verden niet meer weg te denken is uit de internationale kalender, maar de kwaliteit van deze drie paarden is meer dan voldoende. Twee combinaties kende ik al – Arie Dibbits met de KWPN'er Dynamo en Jacques Poppen met zijn Fries Anniek – maar ook nieuwkomer Gjalt Jan Jansma met zijn zevenjarige Dandy Jane was voor ons een positieve verrassing. Een fijn en makkelijk bewegend paard, goed gebruik van de achterhand, een paard dat uiteindelijk ook op nationaal niveau niet zal misstaan,' aldus De Ronde.

Binnenkort maakt de KNHS in samenspraak met de bondscoaches Harry de Ruyter en Ad Aarts bekend welke combinaties afreizen naar Hongarije.