11 oktober 2021

WK jonge menpaarden: start-finish-overwinningen in alle rubrieken

Bij het wereldkampioenschap van de jonge menpaarden dat dit jaar in het Hongaarse Szilvásvárad werd gehouden, trokken in alle rubrieken de aanspanningen die in de kwalificatieproef op kop lagen ook in de eindafrekening aan het langste eind.

Roncewal met Weronika Kwiatek
Foto: Császár Foto

Zevenjarigen

Op het fraaie en zeer professioneel ingerichte paardensportcentrum in Szilvásvárad werd reeds op woensdag na de openingsceremonie de kwalificatieproef van de zevenjarige paarden verreden onder kunstlicht. De jury bestaande uit dr. Klaus Christ, Pia Skar, Anne-Marie Turbé en Bert Jambon beoordeelde de aanspanningen nauwkeurig, wat resulteerde in een breed puntenspectrum. In een groot deelnemersveld van 18 aanspanningen wist de Silezische ruin Roncewal, gereden door de Poolse menster Weronika Kwiatek, een behoorlijk gat te slaan met de concurrentie. De Hannoveraanse merrie Candy Noir met de Duitser Martin Stötzer aan de leidsels wist het dichtst in de buurt te komen.

In de finaleproef in de dressuurring won Roncewal opnieuw terwijl zijn voorsprong klein was geworden. Bij de concurrentie hadden zich behoorlijk wat veranderingen voorgedaan. Inmiddels was de Zwitsers gefokte hengst Nitard du Mecolis, gereden door Mario Gandolfo, geklommen naar de tweede plaats, gevolgd door het Saksisch-Thüringse zware warmbloedpaard Elsass (Elitär x Elkana), die door zijn eigenaar Martin Stötzer door de ring werd gestuurd.

Ook in de afsluitende gecombineerde vaardigheid/marathonproef gaven Roncewal en Weronika Kwiatek niets meer weg en verstevigden hun koppositie. Nitard du Mecolis en Mario Gandolfo wisten de tweede plaats te behouden met een goede proef, terwijl de bronzen medaille naar de KWPN gefokte ruin Jelviro ging met zijn de Noorse eigenares Maria Hendriksson aan de leidsels.


DPS Noble Lady met Bettina Winkler
Foto: Császár Foto

Zesjarigen

Bij de zesjarigen zette de merrie DSP Noble Lady (Feiner Fürst x Nebraska) haar zegetocht voort nadat ze in augustus ook al het Bundeschampionat opeiste. In de eerste proef zette ze, gereden door meervoudig kampioene Bettina Winkler (GER), een indrukwekkende proef neer en nam meteen een grote voorsprong op de als tweede geplaatste STSW-Hengst Eckstern (Eckstein x Stine), die door haar landgenote Jessica Wächter werd uitgebracht.

De suprematie van DSP Noble Lady bleef ook in de finaleproeven in de dressuur en de minimarathon onaangetast en daarmee won ze ook deze onderdelen. De WK-titel bij de zesjarigen kwam dan ook geen enkel moment in gevaar. Eckstern en Jessica Wächter lagen van begin af aan op zilver en eindigden op diezelfde plaats. Toch maakte de door Weronika  Kwiatek gereden Silezische hengst Tokaj-S het met een goede minimarathon nog even spannend. Zij moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons.


Dream Catcher 19 met Jessica Wächter
Foto: Császár Foto

Vijfjarigen

In de jongste rubriek, de vijfjarigen, stak de winnende Hannoveraanse ruin Dream Catcher 19 (De Niro x Emarla), gereden door Jessica Wächter, met kop en schouders boven de concurrentie uit. De door de begin dit jaar overleden Rudolf Temporini gefokte Bundeschampion van 2021 realiseerde in alle deelproeven eindcijfers die ruim boven de 8 lagen en was daarmee een klasse apart.

Nadat hij pas via de herkansing de finale behaalde, eindigde de STSW-hengst Velkan (Veit x Gina), gereden door Csaba Begányi (HUN), in de dressuurfinale op de tweede plaats. Hij stelde de zilveren medaille veilig, ondanks een minder succesvolle minimarathon. De Freiberger Henjie, die werd uitgebracht door Mario Gandolfo, wist door een goede vaardigheids-/marathonproef de bronzen plak veilig te stellen.

Klik hier voor de uitslagen

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.