24 januari 2016

Zinderende finales in Houten

De Zilfia’s Hoeve was afgeladen vol met publiek toen gisterenavond de finales werden gereden. Het aangepaste finaleparcours bood veel verschillende mogelijkheden en in alle rubrieken namen de menners volop risico om te winnen.

Evenals eerder dit seizoen in Nijkerk gaf de oudste deelnemer bij de ponyenkelspannen, Kees van de Beek, de ‘jonkies’ het nakijken. Zijn tijd van 105,13 werd door niemand verbeterd. Marathoncracks als Chantal Vermerris, Marissa Schuiling en Pamela Schraal beten zich stuk op de tijd van Van de Beek. Bert Koorn kwam het dichtst in de buurt met zijn pony Derrick. Hij werd tweede en daarmee Districtskampioen van West.

In de tandemrubriek hoefde Ian van Dasselaar niet eens tot het uiterste te gaan om te winnen. Bij de tweespan paarden reed Marcel Marijnissen de allersnelste tijd (107,07) maar hij reed maar liefst vier ballen van de kegels waardoor hij niet verder kwam dan plaats zes. De overwinning was voor de ijzersterk rijdende Brian Bing met zijn eigen fokproducten Mendez en Salinero (foutloos in 114,12). Hij mag volgende week opnieuw aan de bak in de Strijd der Districten, want Bing werd met zijn overwinning tevens Districtskampioen.

De vierspannen paard reden twee omlopen, waarbij het voor IJsbrand Chardon vooral een testwedstrijd was in de voorbereiding op de Wereldbekerfinale in Bordeaux op 6 en 7 februari. Hij testte een nieuw voorpaard, een opvallende bonte. Het liep gesmeerd en Chardon won. Tom Leijs wist het beste de aansluiting te houden. Hij werd tweede in de rubriek en Districtskampioen van West.

De overwinning bij de ponytweespannen was voor de ongelooflijksnel rijdende Frans Marijnissen. Met een tijd van 105,09 liet hij zijn concurrenten ver achter zich.
Het slotnummer was de finale van de vierspan pony’s. Eerste starter Gerco van Tuijl gaf gelijk zijn visitekaartje af met een foutloze rit in 119,92. Iets minder dan een seconde langzamer was HendrikJan Beekhuizen, die tweede werd.

Vervolgens was het de beurt aan de enkelspannen paard. Van de 44 deelnemers mochten er 12 finale rijden en daarmee was dit veruit de grootste rubriek. Pech voor de als eerste geplaatste Willeke Goudzwaard. Zij was in het parcours even in de war door een andere gekozen lijn en misreed zich. De overwinning was voor Lou Willemse die met zijn opvallende paard (een mix van Bels en Arabier) drie honderste (!) van een seconde sneller was dan Piet Peepers. Zowel Peepers als Willemse reden er op de lastige kegelpoort nummer 7 in de uiterste hoek van de piste, een bal af. Desondanks waren ze beiden zo snel dat ze bovenaan eindigden, waarbij Willemse een fractie sneller was. Hij was daarmee tevens Districtskampioen en vertegenwoordigt West volgende week in Ermelo.

De organisatie van Indoor Houten kijkt terug op een geslaagd evenement met een enorme publieke belangstelling en fantastische sfeer. Dankzij de fraaie scoreborden in de piste kon het publiek de wedstrijd prima volgen en het is de ambitie om de wedstrijd verder uit te breiden, zodat er meer aanspanningen kunnen meedoen aan deze populaire menindoor.

Klik hier voor de uitslagen.