10 maart 2020

Zoltán Lázár maakt rentree in internationale mensport

De zeer succesvolle Hongaarse internationale twee-en vierspanrijder Zoltán Lázár maakt in 2020 na twee jaar van afwezigheid zijn rentree in de internationale mensport. Zijn doel: een podiumplaats op het EK vierspannen 2021 in zijn hoofdstad Boedapest. Hoefnet had onlangs een exclusief interview met Zoltán.

Zoltán Lázár en Tamás Tóth
Foto: Krisztina Horváth

Wat heb je de afgelopen twee jaar gedaan, heb je überhaupt nog gereden?

Ik heb de afgelopen twee jaar niet gereden. Maar ik heb zeker de band met paarden gehouden want ik begin elke dag met een rondje over ons erf en de stallen. Ik loop door de stallen en aai de paarden. Zo eindig ik ook mijn dag voordat ik naar huis ga. Maar ik heb helemaal niet gereden. Ik voelde me na Lipica zo beledigd en gekwetst dat ik niet meer wilde rijden. Ik heb slechts één keer gereden tijdens de opening van de nationale rijhal in Boedapest die geopend werd door de premier van Hongarije. Speciaal voor deze gelegenheid spande ik mijn vierspan in en heb ik gereden. Hier genoot ik enorm van, want hoe je het ook wendt of keert, dit is gewoon mijn leven.

Na een tijdje kwam er meer rust, maar ik dacht echt dat ik nooit meer zou rijden. Ik wilde me concentreren op de springcarrière van mijn zoon en jonge paarden trainen voor de springsport in plaats van voor de mensport. Onze stallen zijn volledig op de mensport gericht, maar staan nu vol met springpaarden.

Toen werd het Europees Kampioenschap 2021 aan ons toegekend en dankzij de overredingskracht van mijn broer Vilmos en van Tamás Tóth besloten we om toch weer te beginnen. Ik heb ook het gevoel dat het ergens mijn verantwoordelijkheid is om deel uit te maken van het Europees Kampioenschap en ik ga er echt voor.

Ik ben al bezig met de voorbereidingen, ik heb nieuwe paarden gekocht en ik heb mijn oude paarden ook nog. Elk moment dat ik nu achter mijn paarden zit, geeft me een heel fijn gevoel. Ik realiseer me nu dat ik het heel erg heb gemist.

Met welke paarden ben je aan het rijden?

Het zijn geen Lipizzaners, maar Nederlandse en Duitse bruine en zwarte paarden. Ik heb ze in het buitenland en in Hongarije gekocht. Ik heb op het moment 12 paarden, maar ik ben steeds op zoek naar betere paarden. Dit is heel lastig, want er zijn maar weinig echt goede paarden.

Wat zijn je plannen voor 2020 en 2021?

Dat valt niet mee, maar ik start in elk geval op de eerste outdoorwedstrijd volgend seizoen in Mezőhegyes. Volgend seizoen wordt een voorbereidingsjaar want mijn doel is het EK 2021, daar ligt mijn focus. Er zijn nog drie of vier wedstrijden in Hongarije waar ik wil starten. Vecsés komt terug op de kalender, daar wil ik starten en waarschijnlijk Aken en misschien in Valkenswaard.

Ik weet nog niet of ik aan de start kom op het WK vierspannen in Kronenberg 2020. Als ik voel dat ik een kans maak op een podiumplaats, dan start ik, anders niet. Ik hoop natuurlijk op een podiumplaats want daar doe ik het voor.
En in 2021 start ik uiteraard het hele seizoen.Foto: Rinaldo de Craen

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.