9 November 2013

Verona: Sieg für Exell, von Stein vierter

Wild card deelnemer Theo Timmerman is vanavond op de tweede plaats geëindigd in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Italiaanse Verona, die zijn eerste editie beleefde. De overwinning werd opgeëist door Boyd Exell. Jozsef Dobrovitz junior werd derde.


Het was voor het eerst dat er een Wereldbekeretappe vierspannen werd georganiseerd in Verona, dat al jaren gastheer is van de Wereldbeker springen. De gigantische beurs Fieracavalli, vergelijkbaar met de Equitana, bood met een mooie, ruime piste onderdak aan beide wedstrijden. De Wereldbekerwedstrijd werd gehouden na afloop van het populaire showprogramma, waardoor de tribunes ondanks het late tijdstip aardig gevuld bleven met de Italiaanse toeschouwers, die nog niet eerder een Wereldbeker vierspannen hadden aanschouwd.
In de eerste omloop reed Timmerman snel en zuiver, maar ging het in de laatste fase iets te snel waardoor er twee balletjes van de kegels rolden. Theo kwalificeerde zich evenals József Dobrovitz jr. En Boyd Exell voor de winning round waarin de Europees kampioen de tweede tijd neerzette. József Dobrovitz jr., die amper een week geleden individueel zilver won in de vierspanrubriek op het WK ponymennen in Pau, reed zijn vierspan Lipizzanerpaarden ondanks het gebrek aan training snel door het mooie parcours, ontworpen door de Nederlander Johan Jacobs. Dobrovitz jr. miste echter de snelheid om zijn tweede plaats vast te houden en eindigde op de derde plaats, achter Theo Timmerman.

Boyd Exell had na de eerste omloop al een voorsprong van ruim 12 seconden en besloot technischere lijnen te rijden om zijn nieuwe voorpaard Knight op de proef te stellen. De 13-jarige draver heeft het volgens Exell in zich om de opvolger te worden van zijn toppaard Bill, die afgelopen zomer overleed. Knight mist nog de nodige ervaring en er rolden twee balletjes in de marathonhindernis. Dit bracht Boyd’s overwinning echter niet in gevaar.

Theo was blij met zijn resultaat in Verona: “Ik heb de afgelopen twee weken nauwelijks kunnen trainen met mijn indoor vierspan omdat ik onder andere als trainer aanwezig was op het WK ponymennen in Pau. Ik had mezelf als doel gesteld om de wedstrijden in Hannover en Verona te gebruiken om weer in het wereldbekerritme te komen en er voor te zorgen dat ik de overige vier wedstrijden goed kan presteren.”
Georg von Stein eindigde op de vierde plaats, geassisteerd door niemand minder dan twee collega-vierspanrijders: Christoph Sandmann en Sascha Utz. Dobrovitz senior had een nieuw voorpaard ingezet dat nog niet eerder wedstrijd had gelopen en eindigde als vijfde, voor Michael Brauchle wiens span iets te sterk werd tijdens het parcours. Tweede wild card rijder Carlo Mascheroni legde het parcours keurig af met zijn span Nederlandser en Duits gefokte paarden en werd zevende.


Klik hier voor de uitslagen.