15 september 2019

Hippiade mennen: Spannende barrages

In twee vaardigheidsringen werd gestreden om Hippiadetitels in de vaardigheid. In de hoofdring werd de barrage in de klassen M, Z en ZZ bij de enkelspannen de spannende climax van een prachtige wedstrijd. Het parcours van parcoursbouwer Govert de Koning was selectief en de ballen rolden op diverse plaatsen van de kegels. Alleen voor de enkelspannen in de hoogste klassen werd de barrage achteraf verreden. De tweespannen en de L-menners reden een ingesloten barrage. De L- en sulkyrubrieken werden in de naastgelegen ring B verreden, waar Arjan Kleinjan een mooi en selectief parcours had neergezet.

Een strijd op het scherpst van de snede bij de ponyenkelspannen in de klasse Z. Zes combinaties drongen door tot de barrage, maar slechts twee daarvan kwamen foutloos over de finish. Klazien Kleermaker klokte met Fleur 86,55 en won. Melanie van der Welle-Becker liet ook alle ballen op de kegels maar haar pony Havehoeve’s Floris was wat langzamer en daarmee verdiende ze het zilver. De tijden in de Z-rubriek lagen allemaal dicht bij elkaar, waarbij de besten ronde de 86 seconden reden. De gelukkige winnares vertelt: ‘Het is me gewoon drie keer op een rij gelukt om Hippiade-kampioen te worden, fantastisch! Eerst in de dressuur klasse M en vaardigheid klasse M en dan dit jaar in de klasse Z vaardigheid. Ik ben zo blij met deze pony die aan mij beschikbaar is gesteld door mijn moeder. Het is voor ons een heel hectisch jaar geweest en dat maakt het extra speciaal om hier vandaag te winnen.’


Klazien Kleermaker werd vaardigheidskampioen in haar klasse
Foto: DigiShots

Zevende keer

In de klasse ZZ drongen drie ponyenkelspannen door tot de barrage. Maar de één na de ander tikte net één balletje af. Laatste starter Onne Verheul kon dus rustig aan doen, maar liet het daar niet op aan komen. Hij bleef naar voren rijden, liet alle ballen liggen en won. Zijn succespony Kompas Gerwin won zijn 7e Hippiadetitel. Dat deed hij eerder niet alleen met Onne aan de leidsels, maar ook met echtgenote Natasja. ‘En dan te weten dat hij als reserve nu toch nog mocht komen meedoen,’ vertelt ze. Onne Verheul over zijn trouwe Kompas Gerwin: ‘Die pony is gewoon een topper. Hij is nu 18 en we hebben hem als vierjarige gekocht. Dit is het zevende kampioenschap dat hij wint. Het is heel hard werken met deze pony, hij heeft heel veel karakter. In het begin hadden we vaak veel strafpunten, maar nu is het top.’


Kompas Gerwin is de succespony van Onne en Natasja Verheul
Foto: DigiShots

Kroon op het werk

Bij de paarden reden de klassen Z en ZZ in handicap. De barrage ging tussen Albert Hooyer met Amy en Jaap van der Horst met Zorro. Jaap moest als eerste van start en kwam foutloos over de streep in 95,81. Albert Hooyer had vleugels, want in de ochtend had hij de titel bij de tweespannen al gewonnen. ‘Ik ben er wel voor gegaan,’ zegt hij over zijn barragerit in het enkelspan. Ruim vijf seconden snoepte hij af van de tijd van Jaap en pakte zijn tweede gouden plak van de dag. ‘Eindelijk was het onze dag,’ straalt Albert. ‘Al twee keer waren we reservekampioen. Dat we nu direct twee titels pakken is wel de kroon op het werk.’ Dat werk bestaat vooral uit training in het bos. ‘We trainen veel op conditie,’ verklapt Albert zijn recept voor het succes. “In het bos rijd ik dressuurmatig. Ik rijd dan veel tempowisselingen en werk aan stelling en buiging. En je kan er natuurlijk ook eens voor kiezen om een boomwortel als een kegel te rijden. In mijn span is Amy eigenlijk het stuur en Bijou zorgt dat ik rechtuit door de kegelpoort ga.’ Met Bijou won hij in het enkelspan nog een bronzen medaille in de dressuur. ‘Eigenlijk ben ik daar nog het meest trots op,’ verklapt hij. ‘Maar met mijn beide kampioenstitels ben ik natuurlijk het meest blij.’


Met zijn topfitte Tinkers had Albert Hooyer een onvergetelijke Hippiade
Foto: DigiShots

Minder snel

In de klasse M werd aanmerkelijk langzamer gereden in de barrage. Van de vier barragekandidaten bij de paarden versloeg Piet Peepers Ekeline van ’t Hoog met een verschil van slechts een halve seconde.

Negen ponyenkelspannen in de klasse M drongen door tot de barrage. Maar het duurde lang eer er een foutloze rit werd gereden. Toen Adri van der Loo die ban eenmaal had gebroken lukte het bij meer deelnemers. Uiteindelijk stuurde Henny Verspeek zijn Fjord Gabriëlla het snelst foutloos rond en won.


Piet Peepers had niet alleen prijs in dressuur maar won de vaardigheid in de M-klasse
Foto: DigiShots

Veel barrages

Het niveau bij de tweespan pony’s in de klasse M/Z/ZZ was hoog. Zeven van de tien starters in de wedstrijd drongen door tot de barrage, die bij deze rubriek ingesloten was. Met een snelle vlekkeloze rit reed Hindriëtta Lamein naar de titel. Na vorig jaar te winnen in de klasse L, pakte ze nu het M/Z kampioenschap. Een mooi familiesucces want pony’s Karlo en Optimist liepen vorige week nog in het vierspan waarmee vader Roelf kampioen samengesteld werd in Hengelo. ‘Je kunt beter zelf rijden dan toe moeten kijken’, vertelt hij. ‘Mijn dochter Hindriëtta en Lisanne Timmers waren vorige week mijn grooms in Hengelo. En nu rijden ze hier zo goed, dat is echt geweldig.’ Alle pony’s zijn speciaal voor de familie, maar de 21-jarige Karlo is wel het meest bijzonder. Hindriëtta: ‘Ik ben net zo oud als hij en echt met hem opgegroeid. Dat is wel heel bijzonder, om daar een prijs mee te winnen. Vorig jaar was ik kampioen in de klasse L en het jaar daarvoor won ik brons, maar dit wel de mooiste overwinning.’


Hindriëtta Lamein was het snelst bij de tweespannen M/Z
Foto: DigiShots

Jong talent

De ponytweespannen in de klasse L bonden in het parcours in de B-ring de strijd met elkaar aan. Ook hier een jonge talentvolle menner die de titel pakte: Ischa Vink reed een razendsnelle barrage en bleef als enige royaal onder de 70 seconden.

Bij de enkelspannen in de klasse L was er met een kleine dertig deelnemers een sterk veld bij de pony’s. Negen deelnemers mochten barrage rijden, waarvan er acht foutloos bleven. Het ging dus echt om de snelheid. Dyonne van Beelen kwam met Denver het snelst over de finish (69,17) en won.

Ook een kleine dertig enkelspannen bij de paarden; daarvan drongen er zes door tot de barrage. Met de groot galopperende Flyn was Nicole Verburg de snelste foutloze en pakte naast haar dressuurtitel ook het kampioenschap in de vaardigheid. De enige andere foutloze barragerit in deze rubriek werd gereden door Koerina Dijkstra. Ze had zes seconden meer nodig dan Nicole, maar pakte zilver.


Jeugdmenner Ischa Vink pakte goud bij de L tweespannen
Foto: DigiShots

Oudste

De 73-jarige Hans Lenderink was met zijn pony Loeske zijn concurrenten te snel af in de sulkyrubriek. Ongetwijfeld was hij in zijn rubriek de oudste deelnemer. Hij troefde Alie Boekelo af met iets minder dan een seconde. ‘Het ging echt heel goed vandaag,’ zegt hij. ‘Ik ben nog nooit eerder Hippiade-kampioen geweest, wel een keer reservekampioen in 2016. Ik men nu al heel wat jaren met deze pony en je ziet haar gewoon genieten in een vaardigheidsparcours. Daarentegen hoef je haar geen dressuurproefje te laten rijden’, eindigt Hans lachend.


Hans Lenderink en zijn pony genieten van kegeltjesrijden
Foto: DigiShots

Uitslagen

Bekijk hier alle uitslagen in de klasse L en sulky

Bekijk hier alle uitslagen van de enkelspan klasse M,Z, ZZ

Bekijk hier alle uitslagen van de tweespan paarden en de tweespan pony’s M/Z/ZZ


Nicole Verburg was de beste van de bijna 30 enkelspannen in de L vaardigheid
Foto: DigiShots

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.