19 August 2013

FEI European Driving Championships for Youth to begin at Szilvásvárad (HUN)

De bekende Lipizzanerstoeterij in het Hongaarse Szilvásvárad is deze week gastheer van de tweede editie van het Europees Kampioenschap jeugdmennen. Gedurende vier dagen komen er 43 jonge mentalenten aan de start in drie rubrieken; kinderen (12-14 jaar), junioren (14-18 jaar) en young drivers (16-21 jaar), allen rijdend met een enkelspan pony of -paard. Nederland is helaas niet vertegenwoordigd op dit EK.


Er zijn vier landenteams; Oostentijk, België, Duitsland en gastland en titelverdediger Hongarije. Elk team bestaat uit maximaal twee menners per rubriek. De overall score van de beste menner per rubriek telt mee voor het teamresultaat.

Dávid Lehöcz (HUN), die in 2012 individueel goud won in de kinderrubriek, start dit jaar bij de junioren. De Europese Kampioenen van 2012 Martin Hölle (HUN, junioren) en Gilles Pirotte (BEL, Young Drivers) verdedigen hun titels niet in Szilvásvárad.

Szilvásvárad is een bekende locatie voor internationale menwedstrijden. In 1984 vonden er de Wereldkampioenschappen vierspannen plaats en de stoeterij organiseert iedere jaar een internationale menwedstrijd voor alle rubrieken.

De dressuur en vaardigheid worden verreden in het hoofdstadion op de stoeterij, dat gesitueerd is in het centrum. De marathon brengt de deelnemers buiten het centrum in de bossen, waar ook een aantal van de zes hindernissen liggen. De hindernissen zijn ontworpen door internationaal parcoursbouwer Barry Hunter (GBR), die ook verantwoordelijk was voor het parcours op het WK tweespannen in Conty 2011.

Het EK begint op woensdag 21 augustus met de veterinaire keuring. De kinderen en de junioren, die allen met pony's deelnemen, rijden hun dressuurproef op donderdag 22 augustus. De young drivers, waarvan een aantal met een paard uitkomt, betreden op vrijdag 23 augustus de dressuurpiste.

De marathon wordt verreden op zaterdag 24 augustus en wordt op zondag 25 augustus gevolgd door de vaardigheid en de prijsuitreiking.

De jury wordt voorgezeten door lid van het FEI Driving Comité Mark Wentein (BEL). Hij wordt geassisteerd door Zsuzsanna Mihók (HUN), Karin Schwarzl (GER), Sarah Mullins (IRL) en Henk van Amerongen (NED).

Meer informatie op de website van de stoeterij van Szilvásvárad www.menesgazdasag.hu