29 december 2014

Mechelen: Sterke start voor Koos de Ronde

Koos de Ronde is vanmiddag sterk gestart in de eerste wedstrijd van de FEI Wereldbeker vierspannen in Mechelen. De Ronde werd tweede achter de inmiddels onverslaanbare Boyd Exell. Theo Timmerman werd derde.

De Ronde heeft een wild card en mocht als tweede van start in het parcours, dat was ontworpen door de Nederlandse Level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman, die in Mechelen zijn Wereldbekerdebuut maakt. De Ronde stuurde zijn span heel vlot en scherp door de hindernissen en zette ondanks een pechballetje de te kloppen tijd neer. Alleen Boyd Exell slaagde er in de tijd van De Ronde met vijf seconden te verbeteren. Exell, die momenteel middenin zijn verhuizing naar Valkenswaard zit, stuurde zijn span gemakkelijk en vlot foutloos door de piste van de Nekkerhal. Winnaar van Mechelen 2013 Theo Timmerman kon weliswaar niet tippen aan de snelheid van zijn concurrenten, maar zijn nette en foutloze rit zorgde er voor dat hij op de derde plaats eindigde. Christoph Sandmann moest zijn span even terugnemen in een van de marathonhindernissen en verloor daarmee kostbare seconden. Sandmann werd vierde, voor Fredrik Persson. Persson was als laatste starter goed op weg de derde tijd neer te zetten, maar het venijn zat voor hem in de staart. In de laatste marathonhindernis viel er een pechballetje waarna Persson zijn span niet meer in het juiste ritme kreeg en er nog twee balletjes rolden. Ook Georg von Stein verloor tijd in de tweede marathonhindernis en werd zesde, voor de tweede wild card deelnemer Glenn Geerts. Geerts’ voorpaarden schoten in een verkeerde poort en bij het terugzetten raakten de paarden in elkaar vast waardoor beide grooms moesten afstijgen om de boel weer op de rit te krijgen. Vervolgens tikte de menner uit Oostmalle nog een aantal balletjes van de kegels en kwam hij vandaag niet verder dan de zevende plaats.

Morgen, dinsdag 30 december, starten de zeven vierspanrijders om 22.00 uur in de Wereldbekerwedstrijd. De beste drie menners van de eerste ronde komen terug voor de Winning Round, waarin ze met een schone lei beginnen. De tijden en strafseconden van de eerste ronde tellen dus alleen maar om de startvolgorde van de Winning Round te bepalen. De menner die met de minste strafseconden uit de Winning Round komt, is de winnaar van de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen 2014.