15 augustus 2010

Achterhoekse Paardedagen in de min

De organisatie van de Achterhoekse Paardedagen (APD) in Zelhem doet een beroep op de gemeente Bronckhorst om financiële hulp.


De laatste editie van de APD eind mei leverde een ‘substantieel tekort’ op de begroting op die totaal zes ton euro is, bevestigt Christien Biesheuvel, bestuurslid van de APD: "Het gaat niet om tonnen, maar wel een flink bedrag."

Het tekort is in elk geval reden om een beroep te doen op de garantstelling die de gemeente Bronckhorst eerder deed. Bronckhorst gaf eind maart een subsidie van 25.000 euro en daarnaast stond de gemeente garant voor nog eens hetzelfde bedrag.

Door de APD – een evenement dat in 1927 voor het eerst werd gehouden – van 2009 ging een streep omdat het toenmalige bestuur de organisatie niet rond kreeg vanwege de economische crisis. Een nieuw bestuur kreeg dit voorjaar de APD met vereende krachten weer op de rails, al was het moeilijk de benodigde sponsorgelden binnen te halen. "Achteraf hadden we eind april, begin mei misschien moeten beslissen het evenement opnieuw af te blazen", zegt Biesheuvel nu.

Bottleneck was onder meer het tegenvallende aantal betalende bezoekers. Volgens Biesheuvel waren er ongeveer 20.000 mensen op het terrein. "De helft heeft niet de vijftien euro entree betaald", zegt Biesheuvel. In vroeger jaren waren er 60.000 bezoekers.

De organisatie gaat de komende weken om tafel om de tekorten van de versie van 2010 aan te vullen zodat voor alle diensten wordt betaald. "Verder wordt alles in het werk gezet om de APD in 2011 weer te houden", laat Biesheuvel weten.

Bron: De Gelderlander