29 maart 2010

Achtste Nationale titel voor Chester Weber

De Amerikaan Chester Weber is afgelopen weekend op eigen terrein tijdens de internationale menwedstrijd Live Oak International voor de achtste opeenvolgende keer gekroond tot nationaal kampioen bij de vierspan paarden. Jimmy Fairclough werd tweede, voor Josh Rector.


Weber won met overmacht de dressuur met een score van 36,86 punten. Weber had voor deze gelegenheid dezelfde paarden ingespannen, waarmee hij twee jaar geleden in Riesenbeck een recordscore van 32,90 punten neerzette.

Foto: My Weber

In de marathon moest Weber de overwinning overlaten aan Jimmy Fairclough toen Horace, het voormalige paard van Hans Heus, in de zesde hindernis aan de verkeerde kant van een paal terecht kwam. Dit kostte Weber ruim 45 seconden, maar hij kon zijn voorsprong op Fairclough in het tussenklassement wel behouden.
Fairclough reed in Live Oak met nieuwe voorpaarden. Splash en Uniek zijn geleased van de Amerikaanse tweespanmenster Keady Cadwell. Voor de marathon zette Fairclough alleen Uniek in, samen met zijn ervaren paarden Charlie Brown, Caletta en Celina.

De slotdag van Live Oak werd geteisterd door een enorme storm en fikse regenbuien, dusdanig dat de laatste twee rubrieken, de enkelspan pony en tweespan paarden, geannuleerd moesten worden.
Weber zette ondanks dit slechte weer de enige dubbele foutloze ronde van de dag neer en was dik tevreden over zijn paarden: “Voor de vaardigheid heb ik een nieuwe combinatie van paarden ingezet, die ik nog niet eerder had uitgeprobeerd. Met Grumus en Para als achterspan en Horace en Boy als voorspan liep het geweldig. Ik hoop dat dit mijn vaardigheidsspan wordt voor het WK.”
Voor Jimmy Fairclough verliep de vaardigheid minder soepel. De paarden van de menner uit New Jersey schrokken van de brug waardoor de railing afbrak en tussen het rijtuig terecht kwam. Gelukkig bleven de paarden stil staan en kon het euvel snel verholpen worden. Fairclough’s zilveren medaille op het Amerikaans Kampioenschap kwam hiermee niet in gevaar.

Ook voor de enkelspan paarden werd er in Live Oak gestreden om het Amerikaans Kampioenschap. Staat bij de vierspannen alles in het teken van het WK in Kentucky, bij de enkelspannen is alles gericht op het WK in Pratoni del Vivaro in Italië, eind juli. De gouden medaille in het kampioenschap werd opgeëist door Robin Groves. Leslie Berndl won de dressuur en de vaardigheid en legde hiermee beslag op het zilver. Het brons ging naar marathonwinnares Kimberley Stover.

Klik hier voor de volledige uitslagen.