4 april 2014

Ad Aarts boeit publiek bij KNHS Trainersseminar

Op woensdag 2 april vonden de eerste twee trainersseminars plaats: die van de voltige en aansluitend die van het mennen. Hoewel de publieke belangstelling wat tegenviel was de inhoud van beide seminars meer dan de moeite waard. Aan het einde van de middag werd gestart met het programma van de voltige. De KNHS had Ad Aarts bereid gevonden om het mengedeelte voor zijn rekening te nemen.

Gedreven men specialist Ad Aarts wist zowel het publiek als de deelnemers te boeien met zijn uitleg maar ook zeker met de vragen die hij stelde. Geweldig hoe deze man je laat nadenken waar je mee bezig bent. Zo liet hij de menner vragen beantwoorden over mentechnische begrippen zoals: “wat is een weerstand biedende hand?” Dat was voor sommigen nog best een opgave. Maar om je les goed op te kunnen geven is het belangrijk dat je leerling begrijpt wat je bedoelt want anders schiet je les bij voorbaat al z’n doel voorbij.

Van het publiek wilde hij weten wie er gebruik maakt van moderne apparatuur om zijn les extra kracht bij te zetten. Meten is weten is zijn mening dus het is goed wanneer je eens gebruikt maakt van een videocamera om de les na te bespreken, een stopwatch om eens te meten of je echt zo snel bent in de vaardigheidsproef of een hartslagmeter om de waarden eens bij te houden tijdens een training.

Wat deze topdocent ook wilde weten is wat de doelen zijn van de aanspanningen op lange en korte termijn, zijn deze doelen reëel, wat doe je eraan om deze doelen te bereiken. Zo is het naar de mening van Ad erg belangrijk om een goed stalmanagement te hebben. Alleen dan kun je optimaal presteren. Tijdens de training van de enkelspannen vind Ad het belangrijk om de galop mee te nemen. In de galop krijgt het paard meer souplesse wat je weer goed kunt gebruiken voor de verdere training.


Bron: KNHS.