22 juli 2018

Aken 2018: Goud voor Ijsbrand Chardon en landenteam

Na een zinderende vaardigheidsproef waarin IJsbrand Chardon als enige de lei schoon wist te houden, legde de viervoudig Wereldkampioen voor het eerst sinds 2008 weer beslag op de eerste plaats in het individuele klassement in Aken. Het Nederlandse team bestaande uit Ijsbrand Chardon, Bram Chardon en Koos de Ronde haalde voor de elfde keer op rij het goud binnen. Bram Chardon eindigde op de derde plaats, Koos de Ronde werd zevende in het individuele eindklassement.

IJsbrand Chardon
Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Na een sterke dressuur en goede marathon stond IJsbrand Chardon 5,74 strafpunten achter regerend Wereldkampioen Boyd Exell, die na twee onderdelen aan de leiding ging: “Ik wist dat ik nul moest rijden om de druk op Boyd op te voeren,” vertelt IJsbrand. “Bram en ik hebben de laatste tijd thuis veel aandacht geschonken aan de vaardigheid en ik heb nu zo’n fijn span. Deze paarden gaan simpel, snel en draaien enorm kort in. Hierdoor lag ik steeds 2 tot 3 seconden voor op tijd. Dit geeft me echt een super gevoel voor Tryon, ik ben uiteraard top tevreden!” IJsbrand Chardon won dit jaar voor de twaalfde keer in zijn carrière de prestigieuze wedstrijd in Aken en won tot slot ook de winning round, die overigens niet meer meetelde voor de klassementen. Boyd Exell eindigde na twee foutjes in de vaardigheid op de tweede plaats.

“Ijsbrand is nog lang niet afgeschreven,” lacht een dik tevreden bondscoach Harry de Ruyter. “Hij is nog net zo fanatiek als 35 jaar geleden toen hij begon! Ijsbrand reed echt een ongelofelijke vaardigheidsproef, hij was de enige die foutloos binnen de tijd wist te blijven. Dan ben je sterk. Dit bewijst de klasse van de menner. Maar ook Bram en Koos hebben het uitstekend gedaan, we wisten dat er bij poort 7 en 8 in het parcours enig risico genomen moest worden en bij de een lukt het wel, bij de ander niet.”

Bram Chardon stond voor aanvang van de vaardigheid op de derde plaats en hij wist deze plek te behouden ondanks twee afgeworpen balletjes: “Die tweede bal was niet nodig geweest, maar ik ben echt heel blij. Het is gewoon een jongensdroom die uitkomt om tijdens mijn eerste optreden in Aken derde te worden, gewoon gaaf.”

Marathonwinnaar Koos de Ronde zakte na twee balletjes en tijdfouten naar de zevende plaats.

Uitslagen

Individueel klassement CAIO Aken 2018:

  1. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 157,87
  2. Boyd Exell (AUS) 158,82
  3. Bram Chardon (Schipluiden) 165,51
  4. Edouard Simonet (BEL) 165,81
  5. Georg von Stein (GER) 170,16
  6. Chester Weber (USA) 170,90
  7. Koos de Ronde (Zwartewaal) 172,63

Landenklassement CAIO Aken 2018:

  1. Nederland 319,18
  2. Duitsland 341,26
  3. België 353,95

Klik hier voor alle uitslagen en overige informatie.