5 juli 2009

Aken: Goud voor Nederlands vierspanteam

Het Nederlandse team heeft vanochtend het goud zeker gesteld in de afsluitende vaardigheidsproef van de vierspan landenwedstrijd in Aken. Onder leiding van bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) behaalde het vierspanteam bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) de eerste plaats in het landenklassement. Chardon behield de tweede plaats in de individuele eindrangschikking, die werd gewonnen door Boyd Exell uit Australië. Koos de Ronde werd keurig vijfde, Theo Timmerman eindigde als negende.
 De vierspanrijders hadden hun voorsprong op gastland Duitsland na de dressuur en de marathon weten uit te bouwen tot maar liefst 17 strafpunten waardoor het goud voor het oprapen lag. Theo Timmerman zorgde voor het wegstreepresultaat in dit onderdeel nadat hij er een balletje aftikte en tijdsoverschrijding liet noteren. De profmenner kon zich dit echter veroorloven voor het individuele eindklassement waarin hij zijn negende plaats behield. Koos de Ronde wist als enige Nederlander het parcours foutloos binnen de tijd af te leggen en stelde daarmee zijn prachtige vijfde plaats zeker.
 

IJsbrand Chardon stond na twee onderdelen op één balletje achterstand van Exell. Chardon verlichtte de druk voor Exell door een balletje te laten rollen. Exell hield vervolgens het hoofd koel en liet zien een goede winnaar te zijn door met een dubbel nul ronde het parcours te verlaten. Exell won in 2003 ook al de wedstrijd in Aken.

Bondscoach Tjeerd Velstra was dik tevreden over de resultaten van ‘zijn’ mannen: “We begonnen de landenwedstrijd super door als tweede, derde en vierde te eindigen in de dressuur. In de marathon wisten IJsbrand en Koos met hun vierde en zevende plaats heel goed aansluiting te houden waardoor we onze voorsprong in het landenklassement konden uitbouwen. Het was vandaag een kwestie van afmaken en dat hebben ze gedaan. Het was mijn doel om in Aken de landenwedstrijd te winnen en ik ben ontzettend blij en trots dat het ons weer is gelukt. Na Aken en het WK in Beesd vorig jaar hebben we opnieuw bewezen als land enorm sterk te zijn.”

Chardon was licht teleurgesteld na de vaardigheidsproef: “Het is ontzettend jammer dat ik de wedstrijd in Aken op achterstand na de dressuur ben begonnen. Ik heb een hele goede dressuur gereden en een goede marathon. Dat ik er vanmorgen een bal afreed was heel jammer, maar het bracht mijn tweede plaats niet in gevaar. Boyd heeft heel goed gereden en ik ga me vanaf morgen weer concentreren op de volgende wedstrijd, het Nederlands Kampioenschap in Beekbergen eind deze maand.”

Eindstand individueel klassement na 3e en laatste onderdeel:
1. Boyd Exell (Aus) 138,17
2. Ijsbrand Chardon (Ned) 144,49
3. Christoph Sandmann (Ger) 153,46
4. Tomas Eriksson (Swe) 154,59
5. Koos de Ronde (Ned) 154,79
9. Theo Timmerman (Ned) 167,33

Eindstand landenklassement na 3e en laatste onderdeel:
1. Nederland 296,08
2. Duitsland 311,06
3. Zwitserland 319,80
4. Zweden 324,96
5. Hongarije 331,03
6. Frankrijk 403,37

Kijk hier voor alle uitslagen.

Klik hier voor de tussenstand van de Wereldbekerkwalificatie.