22 augustus 2015

Aken: Goud, zilver en brons voor Nederlandse vierspanrijders

Na enige onduidelijkheid in de einduitslag konden de Nederlandse vierspanrijders op het Europees Kampioenschap in Aken uiteindelijk hun medailles in ontvangst nemen. IJsbrand Chardon (Schipluiden) won zilver op minimaal verschil met de Duitser Michael Brauchle, Koos de Ronde (Zwartewaal) kreeg het brons omgehangen. Het Nederlandse team met Chardon, De Ronde en Timmerman (Varsseveld) won wederom de gouden medaille. 
Na afloop van de spannende marathon werd aangekondigd dat IJsbrand Chardon evenals 2011 individueel EK-goud had gewonnen. Chardon en het Nederlandse team waren door het dolle heen, maar toen kwam het bericht dat niet Chardon maar Brauchle goud had gewonnen. De verschillen tussen beide menners was minimaal. Bij het invoeren van de gereden hindernistijden in het nieuwe scoring systeem was een foutje geslopen.

“Het was te verwachten dat de Duitsers zouden aanvallen,” vertelt bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.). “Zij stonden voor de marathon op de vierde plaats en wilden uiteraard voor een podiumplaats gaan. Wij mochten geen fouten rijden om onze koppositie vast te houden en ik ben blij dat dat gelukt is. Het is jammer dat IJsbrand van goud naar zilver is gegaan, maar de verschillen waren echt minimaal. Ik ben ook heel blij voor Koos dat hij brons heeft gewonnen. Theo is goed overeind gebleven in de marathon, dit moest ook om zijn dressuurscore zeker te stellen voor het landenklassement.”

Laatste starter IJsbrand Chardon vocht als een leeuw in de acht hindernissen maar het ging hem vandaag niet gemakkelijk af: “Mijn paarden hadden niet de vorm die je nodig hebt om hier goed te kunnen presteren,” vertelt Chardon. “Ik had een foutje op hindernis twee en verloor daar kostbare seconden. Ik had wel ingecalculeerd dat ik iedere hindernis seconden zou verliezen op Brauchle, ik ben bewust niet op zijn tijden gaan rijden want ik wilde ook heel blijven.” Uiteindelijk was het verschil tussen Brauchle en Chardon in het eindklassement slechts 0,21 strafpunten.

Koos de Ronde was heel blij met tweede bronzen EK-plak in zijn carrière: “Het verschil tussen mij en Dobrovitz en Brauchle was minimaal en mijn insteek voor de marathon was mijn plek zeker te stellen door safe te rijden. Het span liep net niet top genoeg om de marathon te kunnen winnen, maar ondanks een balletje in hindernis drie werd ik toch nog derde in dit onderdeel. Het is super om individueel brons te winnen en ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van het Nederlandse team. Ook de successen van de Nederlandse deelnemers in de andere paardensportdisciplines waren zeer motiverend om hier een goede prestatie neer te kunnen zetten.”

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.