2 juli 2009

Aken: Nederlands vierspanteam op voorsprong

Het Nederlandse vierspanteam gaat na het eerste onderdeel ruim aan de leiding in de landenwedstrijd van het CHIO Aken. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) moest in de dressuur genoegen nemen met de tweede plaats achter zijn rivaal Boyd Exell uit Australië . Theo Timmerman (Putten) werd verrassend derde en Koos de Ronde (Zwartewaal) legde beslag op de vierde plaats. Nooit eerder wisten drie Nederlandse menners zich in de top vier van de dressuur in Aken te nestelen.


Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) was een tevreden man nadat laatste Nederlandse rijder IJsbrand Chardon uit de ring kwam: “Voor wat de dressuur betreft heb ik in ieder geval de goede keuze gemaakt. Het is natuurlijk fantastisch om drie menners in de top vier te hebben. Het was nog mooier geweest als IJsbrand had gewonnen, maar de jury had hier een ander oordeel over.”

Koos de Ronde betrad vanmorgen als eerste Nederlandse deelnemer de zonovergoten dressuurpiste in Aken en reed een uitstekende proef. “Ik had me voorgenomen om een foutloze proef te rijden en geen risico’s te nemen. Door behoudend te rijden weet ik welke score ik kan verwachten. Als ik met meer risico rijd, kan dat verkeerd uitpakken waardoor ik te veel op achterstand kom,” aldus de regerend Nederlands Kampioen.

Theo Timmerman reed zijn jonge span verrassend naar de derde plaats in de dressuur. Timmerman heeft sinds begin dit jaar twee nieuwe paarden in zijn span. Samen met de routiniers die ook tijdens het WK in Beesd 2008 deel uitmaakten van zijn span wist Timmerman de jury bijzonder te imponeren. “Het oudste paard waar ik mee rijd is pas acht jaar. Het is een heel jong span, maar ze doen het super. Nog een jaar doortrainen en dan ga ik serieus de aanval op Chardon openen!” vertelt een dik tevreden Timmerman.

Ijsbrand Chardon reed met zijn WK-span onder de tropische temperaturen in Aken een zeer goede proef, die door zijn echtgenote Paulien zelfs werd betiteld als ‘beter dan op het WK.’ De viervoudig Wereldkampioen jaagt op de twaalfde titel in Aken en gezien de kleine verschillen in de top zal de marathon op zaterdag een spannende strijd opleveren.

Foto’s: Rinaldo de Craen

Stand individueel klassement na 1e onderdeel:
1. Boyd Exell (Aus) 37,63
2. Ijsbrand Chardon (Ned) 40,32
3. Theo Timmerman (Ned) 44,67
4. Koos de Ronde (Ned) 47,87
5. Christoph Sandmann (Ger) 48,77

Stand landenklassement na 1e onderdeel:
1. Nederland 84,99
2. Duitsland 100,48
3. Zwitserland 100,74
4. Hongarije 106,37
5. Zweden 111,23
6. Frankrijk 125,69

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen op de site van Aken.