4 juli 2009

Aken: Nederlandse menners op weg naar goud

Het ziet er naar uit dat het Nederlandse vierspanteam hun overwinning in de landenwedstrijd van Aken in 2008 gaat herhalen. Na de marathon staat Nederland met ruime voorsprong op Duitsland aan de leiding in het landenklassement. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) slaagde er in de marathon niet in zijn concurrent Boyd Exell te verslaan maar wist zijn tweede plaats in de individuele stand wel te behouden. Koos de Ronde (Zwartewaal) staat momenteel vijfde, Theo Timmerman (Putten) is na de marathon gezakt naar de negende plaats.


Theo Timmerman mocht vanmiddag in de zinderende hitte in Aken voor Nederland het spits afbijten. Na zijn uitstekende prestaties in de dressuur moest Timmerman vandaag genoegen nemen met de 16de plaats: “Ik wist vantevoren dat ik met dit span nog niet hoog kan eindigen in de marathon. De marathon in Aken is wezenlijk anders dan die in Windsor of een nationaal concours. Het waren lange hindernissen en ik kon goed merken dat mijn span de ervaring nog niet heeft. De achterpaarden waren iets te fanatiek en in drie hindernissen liep het niet zoals ik had gewenst. Maar er zit veel potentie in dit span, ze hebben alleen meer vlieguren nodig,” aldus Timmerman.

Voor tweede starter Koos de Ronde verliep de marathon niet flitsend genoeg: “Mijn paarden waren iets te flauw, het had allemaal wat sneller gemogen. Mijn voorpaarden waren door het warme weer ook iets moe. Als je op dit niveau wilt meedraaien moet het echt flitsend gaan en dat ontbrak vandaag bij mijn span.” De Ronde werd zesde in de marathon die door de organisatie vanwege de warme weersomstandigheden gedeeltelijk was ingekort en waarbij de deelnemers voor het laatste traject een ruimere tijd hadden gekregen.

Ijsbrand Chardon reed weliswaar met zijn ervaren span, maar had twee voorpaarden opgesteld die nog niet vaak naast elkaar in een wedstrijd hadden gelopen. Chardon zag zijn span beter worden naarmate de marathon vorderde: “In de eerste hindernis heb ik tien seconden verloren doordat ik een ruimere wending nam. Het was even aftasten, maar daarna liep het super. De marathon was behoorlijk aan de maat, maar mijn paarden kwamen ondanks de hitte fit aan de finish.”

De marathon werd gewonnen door tweevoudig Wereldkampioen Tomas Eriksson uit Zweden, voor de Duitser Ludwig Weinmayr en Boyd Exell.
Morgen staat de afsluitende vaardigheidsproef op het programma. IJsbrand Chardon staat één balletje achter op de leider in het klassement Boyd Exell, maar ziet nog kans op voor de twaalfde keer Aken op zijn naam te schrijven: “Het is jammer dat Exell één balletje voor staat, maar ik ga proberen foutloos te rijden om de druk op hem op te voeren. Ik ben heel strijdlustig!”

 

Stand individueel klassement na 2e onderdeel:
1. Boyd Exell (Aus) 138,17
2. Ijsbrand Chardon (Ned) 141,49
3. Christoph Sandmann (Ger) 151,49
4. Tomas Eriksson (Swe) 153,57
5. Koos de Ronde (ned) 154,79
9. Theo Timmerman (Ned) 163,69

Stand landenklassement na 2e onderdeel:
1. Nederland 293,08
2. Duitsland 310,20
3. Zwitserland 319,80
4. Zweden 323,94
5. Hongarije 324,38
6. Frankrijk 391,21
 

Foto’s: Hippoevent

Klik hier voor meer foto’s

Klik hier voor de uitslagen.