16 juli 2010

Aken: Oranje menners op goudkoers

AKEN (KNHS) – Op vrijdagmorgen stond de vaardigheidsproef op het programma van de internationale vierspanwedstrijd in Aken. De Oranje menners wisten ondanks een misser van de jury tijdens de rit van Koos de Ronde (Zwartewaal) de leiding in het landenklassement te behouden. Theo Timmerman (Putten) verkleinde het verschil met koploper Boyd Exell en is goed op koers voor een individuele top drie eindklassering. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) zette als enige Nederlander een dubbele foutloze omloop neer en klom naar de vijfde plaats in het tussenklassement.


 

Boyd Exell has kept his lead in the individual standings despite one knock down and time penalties. Theo Timmerman and James Fairclough are still in second and third position. The Netherlands are leading the Nations Cup despite a broken trace of Koos de Ronde’s turnout. De Ronde’s left wheeler horse lost a trace in the first part of the course which was notified by the field judge to the Judges’ Tower, but due to a communication error, the message only came through just before De Ronde passed the finish. De Ronde had knocked two balls down and was not pleased with the judges: “I had not seen it myself, but I noticed that my left turns were getting difficult. Logical if you drive without a trace on that side. It is a shame that the judges rang the bell so late otherwise I could have repaired the trace and could have limited the damage.

Individual standings
1. Boyd Exell (Aus) 41,09
2. Theo Timmerman (Ned) 45,11
3. James Fairclough (Usa) 45,31
4. Christoph Sandmann (Ger) 45,95
5. IJsbrand Chardon (Ned) 47,49
6. Daniel Würgler (Sui) 49,72
7. Rainer Duen (Ger) 52,22
8. Tucker Johnson (Usa) 54,51
9. Zoltan Lazar (Hun) 54,53
10. Fredrik Persson (Swe) 56,82

Nations Cup standings:
1. Nederland 92,60
2. Duitsland 98,17
3. USA 99,82
4. Hongarije 113,21
5. Zwitserland 114,66
6. Zweden 123,32
7. Frankrijk 125,08
 

Photo’s
Results
Live streamHet is voor het eerst op een internationale menwedstrijd dat de vaardigheid vóór de marathon wordt verreden. De organisatie in Aken koos hiervoor zodat de einduitslag voor de media en het publiek direct na de marathon, het meest spectaculaire onderdeel van de samengestelde menwedstrijd, bekend is. Ondanks het feit dat bij veel menners de spanning ontbrak die normaal is als de vaardigheid als laatste onderdeel wordt verreden, leverde dit tweede wedstrijdonderdeel voldoende opwinding op. In de eerste helft van het parcours brak de streng van het linkerachterpaard van Koos de Ronde zodat het dier aan de linkerkant niet meer met het rijtuig verbonden was. Een jurylid in het parcours meldde dit aan de hoofdjury in de toren, maar de boodschap werd door een communicatiestoornis niet ontvangen. “Dit is echt balen,” vertelt Koos de Ronde. “Ik had zelf niets gezien, maar merkte wel dat mijn linkerwendingen niet goed gingen en dat was ook heel logisch door de afgescheurde streng. Hierdoor rolden er twee ballen. Als de jury eerder had gereageerd, had ik het snel kunnen herstellen. Het liep heel goed en ik was zelfs binnen de tijd, dus dan had ik de schade kunnen beperken.” De jury belde uiteindelijk vlak voordat De Ronde de finish passeerde. De winnaar van de internationale wedstrijd in Vecsés is teleurgesteld in de juryleden: “We zijn hier met topsport bezig en het mag gewoon niet dat de jury niet adequaat reageert.” De Ronde staat momenteel op de dertiende plaats in het individuele tussenklassement.

Theo Timmerman reed evenals gisteren in de dressuur een zeer sterke en gemakkelijk uitziende vaardigheidsproef. Even zag het er naar uit dat Timmerman evenals Chardon foutloos binnen de tijd zou blijven, maar toen rolde er een balletje van de voorlaatste kegelpoort: “Ik reed voor de tent langs en juist op dat moment flapperde er een zeil waardoor mijn paarden even schrokken en er een balletje rolde. Maar mijn span liep heel gemakkelijk, het lukte allemaal. Het was net alsof ik thuis een oefenritje aan het maken was. Ik had verwacht dat mijn paarden frisser zouden zijn, maar dat viel reuze mee,” vertelt een tevreden Timmerman, die morgen in de marathon verstandig in de aanval gaat: “Ik sta nog steeds op de tweede plaats achter Exell en mijn paarden zijn er klaar voor. Het zijn acht mooie hindernissen die me wel liggen.”

IJsbrand Chardon was blij na zijn ‘nul-rondje’: “Ik heb mijn paarden van positie gewisseld door het gemis van Argus, dus het liep niet zo gemakkelijk als anders. Ik moest er wel aan werken, maar het is heel goed voor mijn zelfvertrouwen om te weten dat het span in deze opstelling ook foutloos kan lopen. Je moet op alles voorbereid zijn, want wat hier in Aken kan gebeuren, kan ook in Kentucky gebeuren,” aldus de viervoudig Wereldkampioen.
 

Stand individueel klassement na 2 onderdelen (dressuur en vaardigheid):
1. Boyd Exell (Aus) 41,09
2. Theo Timmerman (Putten) 45,11
3. James Fairclough (Usa) 45,31
4. Christoph Sandmann (Ger) 45,95
5. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 47,49
6. Daniel Würgler (Sui) 49,72
7. Rainer Duen (Ger) 52,22
8. Tucker Johnson (Usa) 54,51
9. Zoltan Lazar (Hun) 54,53
10. Fredrik Persson (Swe) 56,82
13. Koos de Ronde (Zwartewaal) 59,38

 

Stand landenklassement na 2 onderdelen (dressuur en vaardigheid):
1. Nederland 92,60
2. Duitsland 98,17
3. USA 99,82
4. Hongarije 113,21
5. Zwitserland 114,66
6. Zweden 123,32
7. Frankrijk 125,08
 

Foto’s
Uitslagen
Live stream