29 juni 2013

Aken: Tweede plaats voor Koos de Ronde in marathon én eindklassement

Koos de Ronde reed vandaag een fantastische marathon en is daarmee op de tweede plaats geëindigd in het individuele eindklassement van ’s werelds grootste internationale vierspanwedstrijd in Aken. Klassementsaanvoerder Chester Weber gaf de leiding uit handen en zakte naar de derde plaats. De eindoverwinning werd voor de zesde keer opgeëist door regerend Wereldkampioen Boyd Exell.


Door de zware regenval de afgelopen dagen en vanmorgen was het marathonterrein behoorlijk zwaar geworden. Eerste starter Michael Brauchle pakte zijn voordeel en dit bleek aan het einde van de mooie en uiteindelijk zonnige marathondag goed voor de marathonwinst.
“Het verschil tussen de eerste en de laatste deelnemer was enorm,” vertelt Koos de Ronde. “Daardoor was het moeilijk om te accelereren, de bodem in de hindernissen was heel zwaar. Maar met Nietje en Santana als achterspan had ik veel power en kon ik alles volgens planning rijden.”

Het is de tweede keer op rij dat De Ronde knap tweede wordt in Aken achter Exell.
Ijsbrand Chardon stond na de dressuur en de vaardigheid zodanig op achterstand, dat winnen niet meer mogelijk was en hij koos daarom bewust eieren voor zijn geld. De viervoudig Wereldkampioen besloot niet in de aanval te gaan en reed met zijn relatief nieuwe en onervaren achterpaard Apollo een safe marathon. Chardon eindigde in het eindklassement op de zevende plaats.

Theo Timmerman kwam vandaag in de marathon niet uit de verf en zakte van de vierde naar de vijfde plaats in de eindstand.

In het landenklassement gaat Nederland nog steeds aan de leiding, maar gastland Duitsland is opgeklommen naar de tweede plaats op slechts 4,26 strafpunten verschil. De Nederlandse menners moeten morgen in de afsluitende vaardigheid beslist het hoofd koel houden om het goud niet uit handen te geven.

Klik hier voor de uitslagen.